Prof. dr Darko Tanasković predstavio Kikinđanima delo „Pusto tursko“

Darko Tanasković, filolog orijentalista, univerzitetski profesor, književnik i diplomata promovisao je večeras u Kulturnom centru svoju knjigu „Pusto tursko“, koja  predstavlja svojevrsni dokument o savremenoj turskoj politici. 

Prof. dr Darko Tanasković bio je amabasador naše zemlje u Turskoj u periodu od 1990. do 1999. godine, a delo „Pusto tursko“ bavi se unutrašnjom i spoljnom politikom ove zemlje, kao i njenim odnosom prema Balkanu i Srbiji. Knjiga obuhvata oko dvadeset tekstova koje je autor objavio u poslednjih desetak godina, o značajnim istorijskim događajima, ali i aktuelnim dešavanjima:

Pre više godina napisao sam knjigu „Neoosmanizam“, kojom sam taj termin uveo u našu naučnu terminologiju i pojmovnik i njime označio jednu dubinsku konstantu ukupnog turskog nastupanja prema svetu, u smislu da Turska želi da ponovo bude bitan činilac na Balkanu i ostalim delovima Osmanskog carstva u kojima je najduže ostala. Ta teza je bila kritikovana, jer je smatrano da je Turska savremena država koja nema veze sa neoimeprijalističkom ideologijom, ali su u međuveremenu i sami Turci usvojili ovaj termin. Kroz oglede koje sam pisao nakon „Neoosmanizma“, testirao sam tu tezu i proveravao da li se Turska ponaša u skladu sa onim što sam dijagnostifikovao. Moje mišljenje je da Turska, na svoj način, koristeći sve prednosti i savremena sredstva diplotamatije, politike i ekonomije, želi da se pozicionira kao jedna od najznačajnijih država u svetu – objašnjava prof. dr Darko Tanasković. 

 

error: Content is protected !!