Petarde nisu igračke, zato budite obazrivi.

fb-share-icon0
0
Pin Share20

Svakog decembra građanstvo se upozorava na štetne posledice pirotehničkih sredstava, pa ipak desetine, uglavnom mladih ljudi, u novu godinu uđu u zavojima baš zbog petardi, raketa i vatrometa.

Zavoji su još i najmanja muka, pokazuju iskustva lekara. Dr Borko Stojanović s beogradske Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“ rekao je za RTS da se ove godine primećuje trend smanjenja povreda od petardi, ali da najrizičniji dani tek predstoje.

Dr Stojanović je za „Dnevnik“ RTS izjavio i da se ove godine primećuje trend smanjenja povreda od petardi, ali da najrizičniji dani tek predstoje.

– Najugroženije su šake, prsti, lice i oči, to su povrede različitog spektra, od najblaže opekotine pa sve do potpunog gubitka vida, amputacije prstiju šake, trajnih invaliditeta – rekao je Stojanović.

Od nekih težih slučajeva koje pamte lekari bolnice u Tiršovoj, Stojanović je istakao slučaj trinaestogodišnjeg dečaka koji je zbog prerane eksplozije više petardi izgubio četiri prsta desne šake, što je, kako je rekao, ozbiljan trajni invaliditet.

– Najmlađi pacijent je beba od devet meseci koja je zbog nepažnje starijeg brata zadobila lakše opekotine od eksplozije petarde u svojoj blizini – rekao je Stojanović.

Govoreći o novom trendu gde se petarde pale u blizini stakla, Stojanović je rekao da je bilo i tih slučajeva, i da se u takvim situacijama povrede koje nastaju zbog eksplozije komplikuju i raspršivanjem stakla.

– Često su stradale oči, dolazilo je do povreda lica, ozbiljnih povreda koje smo morali i da operišemo – dodao je Stojanović za RTS.

Tokom novogodišnjih praznika, kada se najviše koriste pirotehnička sredstva, nažalost stradaju i kućni ljubimci. Svake godine od srčanih udara strada 5.000 kućnih ljubimaca. Petarde nisu igračke, zato budite obazrivi.

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!