Pavle Rajkov, načelnik Policijske uprave Kikinda: ’’Apel građanima da predaju nelegalno oružje, škole u Kikindi bezbedne“

Svako ilegalno oružje, bez obzira na vrstu, što znači da za njega ne postoji odobrenje kao i registracioni list, treba da bude predato Policijskim upravama do osmog juna.

Pavle Rajkov, načelnik Policijske uprave Kikinda, gostujući u programu Ami Naxi radija, istakao je da većina oružja koja će se predati, kao što su automatska oružja i minsko eksplozivna sredstva ne podležu registraciji, zato je i apelovao na sve građane da ga predaju kako ne bi došli u sukob sa zakonom:

Ukoliko se do osmog juna ne preda nelegalno oružje to predstavlja krivično delo  kao što je nedozvoljeno držanje, proizvodnja i stavljanje u promet vatrenog oružja, pogotovo što znamo da će doći do izmene i dopune zakona, pre svega za kaznene odredbe i zato predlažem da se oružje preda jer to oružje nije bezbedno, kako za vlasnika tako ni za sve ukućane. Do sada su predata tri pištolja, jedna poluautomatska puška, dve lovačke puške, tri vazdušne puške, gasni pištolj, tri ručne bombe i oko tri i po hiljade komada metaka. Naš zadatak je da posle ove akcije predaje oružja otkrijemo potencijalna krivična dela i tako povećamo bezbednost naših građana, ali i da krivci odgovaraju pred nadležnim sudom – rekao je Rajkov.

Naredbom ministra unutrašnjih poslova pojačano je prisustvo pripadnika policijskih uprava po školama:

-Vrlo smo zadovoljni kako se ova akcija sprovodi u našem gradu. Nakon dva tragična događaja koja su pogodila našu državu, kao i sve naše građane, Vlada je hitno reagovala i donela odluku o sprovođenju određenih mera kako bi škole bile što bezbednije, odnosno da se deca u školama osećaju što sigurnije, ali i roditelji i zaposleni u školama. Za sada je situacja u školama povoljna. U toku ove školske godine imamo registrovano 75 događaja, među kojima se podrazumevaju i oni u zonama škole. Od tog broja imamo četiri krivična dela i to se uglavnom radi o imovinskom karakteru i osam prekršaja koja se odnose na vređanja i koja su izvršili maloletnici – naveo je Rajkov.  

 

error: Content is protected !!