INFO Servis

Otvaranje izložbe „Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“ i „Ruskog kutka“ u ponedeljak u KCK

U ponedeljak, 18. oktobra, sa početkom u 18:30 časova, u galeriji  Kulturnog centra, biće otvorena izložba „Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“, autorke Nataše Bulatović iz Beograda. Izložbu organizuje Društvo srpsko – ruskog prijateljstva iz Kikinde, u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, Kulturnim centrom i uz podršku lokalne samouprave. Ovom postavkom skreće se pažnja na srpski doprinos u svetskom obeležavanju 111 godina od smrti Lava Nikolajeviča Tolstoja i dva velika jubileja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, 200 godina od rođenja i 130 godina od smrti velikog ruskog pisca.

Pre otvaranja izložbe u 18 časova u istom prostoru, kao rezultat saradnje Društva srpsko ruskog prijateljstva i Кulturnog centra  sa Ruskim domom iz Beograda, uz prisustvo gradonačelnika Kikinde i predstavnika Ruskog doma, biće otvoren „Ruski kutak“  koji će biti popunjen i obogaćen literaturom na ruskom jeziku. Ovaj „Ruski kutak“ poput sličnih u nekim drugim gradovima u Srbiji, biće mesto okupljanja ljubitelja i poštovalaca ruske literature, nauke, tradicije i kulture u našem gradu , i u njemu će se promovisati kulturne vrednosti koje spajaju Srbiju i Rusiju, kao i popularisati kultura, istorija, tradicija i jezik ruskog naroda uz jačanje srpsko – ruskog prijateljstva i partnersva. 

Izložbu čini 15 plakata posvećenih Dostojevskom i 15 plakata o Tolstoju, na ruskom i srpskom jeziku, i ona otkriva malo poznate, direktne veze između slavnih ruskih pisaca i srpskog naroda, njihovo zalaganje za srpska pitanja, za ruske dobrovoljce u srpsko-turskom ratu.
Posetioci će biti u prilici pogledati i Tolstojevu plaketu počasnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, te izabranu privatnu prepisku sa znamenitim Srbima.

Spona između srpskog i ruskog naroda postoji od davnina, kao snažna duhovna i kulturna veza, što ova izložba upravo predstavlja, oslikavajući  refleksije jedne kulture u drugu. Važnost međusobne usmerenosti srpskog i ruskog naroda jednog na drugi, kao i zastupljenost dela ovih velikana ruske književnosti u našem obrazovnom sistemu, učiniće da će dah velike ruske knjižvenosti osetiti svi posetioci izložbe.
 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!