OMŠ „Slobodan Malbaški“ koncertom obeležila jubilej od 70 godina postojanja

Koncertom u svečanoj sali Narodnog muzeja, Osnovna muzička škola „Slobodan Malbaški“ obeležila je danas značajan jubilej od 70 godina postojanja. Nastupili su nastavnici i nekadašnji učenici Muzičke škole u Kikindi, sada srednjoškolci i studenti, a publika je imala priliku da uživa u šarolikom programu i zvucima klavira, violine, saksofona i flaute, kao i u solo pevanju. 

Inicijativa za osnivanje Muzičke škole u Kikindi pokrenuta je od strane građana, a odluka je donesena 14. septembra 1953. godine, kada je primljeno 115 đaka, raspoređenih u nekoliko odseka. Kako je iz godine u godinu broj učenika rastao, javila se i potreba za otvaranjem novih odseka:

Od ove godine, novi odsek je saksofon. Na proveru sposobnosti javila su se 92 učenika, osamdeset pet je položilo prijemni ispit, a na osnovu plana upisa mogli smo da primimo 79 prvaka. Najveće interesovanje vladalo je za gitaru, klavir i violinu. Kada su u pitanju planovi, očekuju nas međunarodna takmičenja, a sledeći korak bilo bi i otvaranje novih odseka, jer smo anketiranjem videli da postoji interesovanje za udaraljke. Najveći san nam je i otvaranje Srednje muzičke škole u Kikindi– rekla je Margita Detari, direktorica OMŠ „Slobodan Malbaški“. 

Poznata pijanistkinja Jasminka Stančul nakon završene OMŠ „Slobodan Malbaški“ školovanje je nastavila u Subotici, Novom Sadu, Beču i Ženevi: 

Još u zabavištu sam ispoljila talenat za muziku, tako da sam sa samo šest godina polagala prijemni ispit u Muzičkoj školi. Note sam naučila pre nego što sam znala slova i od tog trenutka je Muzička škola bila moj dom – ispričala je Stančul. 

Pre koncerta, prisutnima se obratio gradonačelnik Nikola Lukač, koji je čestitao kikindskoj Muzičkoj školi značajan jubilej:

Mnogo kvalitetnih generacija ljudi koji se bave muzikom završilo je ovu školu. Želim vam da sa još više uspeha i ubuduće školujete Kikinđane. Grad će i u narednom periodu maksimalno podržavati rad Muzičke škole, kao što je to činio i dosad – poručio je Lukač. 

Svečanom koncertu prisustvovala je i Valentina Mickovski, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje, koja je istakla da je Muzička škola od velikog značaja za naš grad:

Muzika može da bude jako dobar podstrek za razvoj zdrave ličnosti kod dece. Lokalna samouprava smatra da je to dobar razlog zašto treba ulagati u ovakvu vrstu institucije -rekla je Mickovski. 

 

 

error: Content is protected !!