Obeležena godišnjica formiranja Velikokikindskog partizanskog odreda

Polaganjem venaca na spomen obeležju „Plamen“ kod Livnice, danas je obeležena osamdeset prva godišnjica od formiranja Velikokikindskog partizanskog odreda. Ovaj datum jedan je od najvažnijih u istoriji Kikinde, jer je tada počela amtifašistička borba u našem gradu. Događaju su prisustvvali predstavnici Gradske uprave, SUBNOR-a i drugih boračkih organizacija. 

Spomenik kod Livnice podignut je u čast heroja koji su želeli da pruže otpor okupatorima I fašistima, na mestu gde je 28. jula 1941. godine formiran Partizanski odred. Na tom mestu, koje se nekada zvalo Jakonićev salaš, na današnji dan pre 81 godinu 27 boraca formiralo je Velikokikindski partizanski odred, na čelu sa ratnim komandantom Uglješom Terzinom i političkim komesarom Radom Trnićem. Većina boraca poginula je nekoliko dana kasnije, 4. avgusta, na Simićevom salašu. 

Obeležavanju Dana sećanja na Velikokikindski partizanski odred prisustvovao je i predsednik Skupštine grada, Mladen Bogdan:

Kikinda duguje večnu zahvalnost onima koji su, u vrlo teškim uslovima, ustali protiv okupatora, formirali odred, a potom i tragično stradali. Ti heroji su dali živote za svoju zemlju i naš grad zauvek prikazali antifašističkimrekao je Bogdan

U Banatu su, osim velikokkikidnskog, u julu 1941. Godine formirani i  mokrinski, melenački, kumanački, karađorđevački, petrovgradsko-stajićevski, aleksandrovački, dragutinovački i Prvi južnobanatski NOP odred. 

error: Content is protected !!