Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka u četvrtak na Trgu

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka „NURDOR“ i ove godine će tradicionalno obeležiti Svetski dan dece obolele od raka u četvrtak, 15. februara u više od 30 gradova u Srbiji, među kojima je i Kikinda. Manifestacija sa muzičkim programom, biće organizovana u centru grada, od 12 do 14 sati, dok će tačno u 13 sati, pod sloganom „I ja se borim“, mladi izlečeni od raka poslati srce podrške za sve mališane koji se sada leče. 

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, a nažalost, skoro svake nedelje jedno dete premine od ove bolesti. Iako je u proteklom periodu dosta toga unapređeno, još uvek je dug put da se u našoj zemlji stvore najbolji mogući uslovi za lečenje dece. Pored samih uslova na bolničkim odeljenjima, od neizmerne važnosti za celu porodicu deteta koje se leči jeste da lečenje bude humano. Ovo pre svega znači da se posebna pažnja mora posvetiti pravima dece u bolnici, negovanju detinjstva i dostojanstva i pristupa u kom lečenje nije samo lečenje bolesti, već lečenje čoveka sa svim psihološkim i emocionalnim karakteristikama koje njegova ličnost poseduje.

NURDOR će u toku 2024. godine kroz svoje aktivnosti posebnu pažnju posvetiti promociji i unapređenju prava dece u bolnici, onako kako su definsiana u Povelji o pravima dece u bolnici Evropskog udruženja za brigu o deci u bolnicama. Pitanje brige o pravima dece u bolnici ne tiče se samo njihovih porodica, već cele društvene zajednice, jer društvo koje o tome ne brine nije dobro ni za koga – navedeno je u saopštenju NURDOR-a. 

error: Content is protected !!