INFO Servis

Nismo nevidljivi: Prva šetnja u Srbiji obolelih od multiple skleroze u Kikindi

Prva šetnja i manifestacija u Srbiji povodom 30. maja, Svetskog dana obolelih od multiple skleroze, održana je danas u Kikindi pod sloganom „Svaki korak je pobeda“, kada je ukazano na vidljivost  problema sa kojima se suočavaju oboleli od ove hronične bolesti koja zahvata centralni nervni sistem i ima nepredvidiv i promenljiv tok. Registar broja obolelih od multiple skleroze u Vojvodini još ne postoji.

U šetnji na gradskom trgu, i prethodno manifestacijom u dvorištu Kulturnog centra, koje je organizovalo Udruženje multiple skleroze Kikinda, učestvovali su oboleli sa teritorije cele Vojvodine. Problem osećaja manje vrednosti, izopštenost od društva i nedovoljna edukacija, osnovni su problemi pacijenata sa multiple sklerozom. Društvo multiple skleroze Vojvodine ima 14 udruženja koja broje oko 1.000 članova. Međutim, taj broj je višestruko veći, rekla je Jasna Brančić, predsednica Društva.

Registar obolelih od ove bolesti ne postoji i u toku je njegovo stvaranje. Prema slobodnoj proceni, oko 4.000 pacijenata ima u Vojvodini, a ovom šetnjom želimo da ohrabrimo ljude da se priključe udruženjima u svojim sredinama, da razbijemo barijere koje postoje. U toku je kampanja „Srbija bez barijare“, bilo da su arhitektonske ili socijalne. Registar obolelih ne postoji, a situacija sa lekovima se poboljšava, ali je potrebno uložiti snagu gde i na koji način oboleli treba da se javi, da bi pravovremeno ostvarili pravo na lečenje-rekla je Brančić.

Udruženje multiple skleroze Kikinda ima 43 člana, od čega su petnaestak aktivni i učetvuju u radu i druže se.

Ostali su teško pokretni i žive na selu. Oboleli od multiple skleroze su zatvoreni i povlače se, što je veliki problem. Cilj našeg Udruženja je da ukažemo da nije sramota biti bolestan. Ovom manifestacijom danas želimo da prošetamo, da nas ljudi vide da postojimo i da možemo da živimo i sa invaliditetom i bolešću i da budemo aktivni članovi društva, kao i svi drugi-naglasila je Brankica Miškov, predsednica ovog Udruženja u Kikindi.

Problem je, kako navodi, i što doktori u Kikindi ne mogu da prepisuju terapiju pacijentima, zbog čega moraju da putuju u Novi Sad.

Ja koristim alternativnu medicinu, ali sam čula od članova Udruženja da ima dosta novih lekova i terapija, međutim, teško je doći do njih u Srbiji. Dva doktora u Novom Sadu zadužena su za celu Vojvodinu, a nas je puno. Dr Željka Pavlić ulaže napore da se terapije prebace na lokalni nivo i da ona može da prepisuje lekove u Kikindi-rekla je Miškov.

Najmlađi član kikindskog Udruženja multiple skleroze je  devojka stara 23 godine, a najstarija pacijentkinja ima 68 godina.

Da nestane stigma

Ovom manifestacijom želimo da skinemo stigmu sa leđa obolelima od multiple skleroze, da im se otvore vrata i da nemaju prepreka u svakodnevnom životu, rekao je Mladen Bogdan, predsednik Sgkupštine Grada Kikinde.

Cilj je da oboleli od ove bolesti nemaju taj osećaj životne težine kada komuniciraju sa spoljašnjim svetom, a zadatak zajednice je prevashodno da se borimo da imaju slobodno kretanje i budu sastavni deo društva. Potrebno je da širimo svest o toj bolesti i da razbijemo predrasude o tim ljudima. Kao socijalni radnik, veoma sam ponosan što je Kikinda prvi put u Srbiji organizovala šetnju u javnosti i stao sam u njihovu zaštitu, a to pokazujem time što sam prisutan na ovom skupu. Grad će im uvek pružati podršku, a danas imamo jedan kulturno-umetnički skup i predavanje, na kojem ćemo im pomoći da prevaziđu teškoće sa kojima se suočavaju– istakao je Bogdan.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!