Na Svetski dan protiv gojaznosti dr Abraham upozorava: Svako treće dete gojazno

Alarmantna statistika iz 2022. godine govori da u svetu 880 miliona odraslih i 159 miliona dece ima problem sa gojaznošću, što predstavlja veliki globalni problem, s obzirom na to da je gojaznost faktor rizika za mnoga ozbiljna stanja i oboljenja. Na Svetski dan borbe protiv gojaznosti, dr Goran Abraham, predsednik Udruženja „Zdravlje na dlanu“, upozorava da je statitska poražavajuća i kada je naša sredina u pitanju:
 
Pre desetak godina, svako četvrto dete na teritoriji našeg grada bilo je gojazno, dok smo sada došli u situaciju da svako treće dete ima problem sa prekomernom težinom. To je jako zabrinjavajuć podatak, jer u današnje vreme, deca koja su gojazna pretenduju da obolevaju od bolesti koje su ranije bile rezervisane za starije stanovništvo, kao što su dijabetes, problemi sa srčanim ritmom i povišen krvni pritisak – objašnjava dr Abraham. 
 
Kroz različite aktivnosti i edukativne tribine, Udruženje „Zdravlje na dlanu“ nastoji da apeluje pre svega na roditelje da pripaze na stilove života svoje dece, kako bi prevenirali nastanak gojaznosti i kako bi deca bila zdrava i u kasnijem životnom dobu:
 
Nažalost, nailazimo i na nerazumevanje roditelja i neshvatanje obziljnosti problema. Kada ne žele to da prihvate, problem postaje sve veći, a mogućnost za smanjenje kilograma je sve manja. Imao sam priliku i da na treninzima u klubovima vidim gojaznu decu koja, iako se bave sportom kao vidom zdravog stila života, imaju višak kilograma, zato što se nezdravo hrane – napominje dr Abraham. 
 
Ovo Udruženje se već više od deceniju bori za uvođenje zdravih užina u školama:
 
Bilo je pomaka prošle godine, načinjen je veliki korak u saradnji sa Gradskom upravom, ali je sve to malo stalo. Nadam se da ćemo od naredne školske godine napraviti još jedan veći korak i da ćemo naći neki zajednički jezik, jer nas statistika zaista opominje da moramo nešto da preduzmemo – dodao je dr Abraham. 
 
error: Content is protected !!