„Medeni doručak“ u gradskim i seoskim školama i vrtićima

Udruženje pčelara Kikinda, u saradnji sa seoskim pčelarskim udruženjima, organizuje akciju „Medeni doručak“, namenjenu osnovncima i predškolcima sa teritorije našeg grada. Cilj je da se deca upoznaju sa značajem pčela i važnosti upotrebe meda u ishrani. 

U okviru akcije „Medeni doručak“, pčelari će se družiti sa više od 2 hiljade dece u gradskim i seoskim vrtićima i osnovnim školama, i uz kratka predavanja objasniti im koliko su pčelinji proizvodi važni za zdravlje. 

„Medeni doručak“ je danas realizovan i u Vrtiću „Miki“, a događaju je prisustvovao i član GV Midorag Bulajić, koji je pohvalio ovu inicijativu kikindskih pčelara:

Poseban interes i zadovoljstvo Gradske uprave je da podrži ovu akciju, u koju će biti uključen jako veliki broj predškolaca i osnovaca. Želimo da pokažemo da stalno brinemo o deci, stvarajući im bolje uslove za boravak i rad u obrazovnim ustanovama, ali i podržavajući ovakve aktivnosti. Med je kao riznica vitamina i ostalih hranjivih sastojaka, veoma značajan za pravilan razvoj dece. Iz tog razloga cilj nam je da med bude omiljena poslastica svakog deteta – rekao je Bulajić.

Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara „Kikinda“, kaže da je cilj ove aktivnosti da se deca upoznaju sa važnosti doručka i zdrave ishrane:

Doručak, najvažniji obrok u toku dana, treba da sadrži zdrave namirnice, a ne one koje su veštačkog porekla ili prerađevine. Med je prirodan, čist proizvod, koji daju pčele. Takođe, želeli smo i da ih edukujemo o pčelama, na koji način da se ponašaju u njihovoj blizini, i da ih upoznamo i sa drugim pčelinjim proizvodima – kaže Čolak, i dodaje da će danas, na dan kada se obeležava Evropski dan medenog doručka, pčelari posetiti sve osnovne škole, i upoznati decu sa važnosti ove namirnice.

Prema rečima vaspitača Dragoljuba Tanackova, predškolci su već dobro upoznati sa time koliko je med važan u ishrani:

Jednom nedeljno za doručak imaju med i margarin. Početkom septembra, učestvujemo u manifestaciji posvećenoj pčelama i na likovnim konkursima. Tako da su deca dobro upoznata sa ovom temom, kako kroz obroke, tako i kroz vaspitno-obrazovni rad – kaže Tanackov.

 

error: Content is protected !!