INFO Servis

Marko Vuković je jedini živi oslobodilac Kikinde u Drugom svetskom ratu

Jedini živi oslobodilac Kikinde, Marko Vuković (97), čije grudi krase mnogo odličja za zasluge u borbi protiv fašizma, uveličao je danas manifestaciju „Šetnja Besmrtnog puka u Kikindi“. U rat je otišao sa samo 16 godina. Iako je zašao u desetu deciniju, čika Marko govori tečno, razgovetno, a sećanje ga odlično služi.

Marko Vuković

Naviru čika Marku brojne slike iz istorije povodom Dana borbe protiv fašizma. Naselio se u Ruskom Selu nadomak Kikinde kad je imao samo šest meseci i sa porodicom došao iz Dalmacije u Banat. Prošao je svu golgotu u Drugom svetskom ratu, a logor u Ečkoj je ovaj vitalni borac preživeo uz puno muke, stradanja najbližih i patnje. Njegov vedar duh krasi ga i danas, pa navodi kako mu je puno srce kada vidi veliki broj ljudi koji obeležavaju 9. maj.

Ovaj dan za mene znači sve, kao i svaki koji je vezan za narodno-oslobodilačke borbe. Zato smo se borili, za buduća pokolenja. I ja sam jedan od boraca, od 1941. godine, imao samo samo 16 godina kada sam stupio u Narodno-oslobodilački pokret. Bio sam u Banatu, u Ruskom Selu, ali nisam mogao da dobijem odobrenje da pređem u partizanske odrede na Frušku Goru, jer sam bio mlad. Uhapšen sam i bio u logoru u Ečkoj. Petar Vuković, čiju sliku danas nosim kao ordenje, je moj brat, koji nije preživeo logor-priseća se čika Marko, oficir u penziji.

Nakon rata u kojem je ranjen, upisuje Vojnu akademiju u Beogradu, a služba ga je vodila u Sarajevo, Tuzlu, Bjeljinu, Požarevac. Ovaj vitalni deka predvodio je, zajedno sa drugim učesnicima šetnje, „Besmrtni puk“ u Kikindi. Bio je u prvi redovima, kako i dolikuje prvoborcu i istaknutom građaninu, jer ga je prošle godine, zajedno sa Gospavom Orlić, Grad proglasio počasnim građaninom Kikinde.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!