Lep ukus Gastro bazara: Karavan prošao, pozitivni utisci ostali

Gosti su zadovoljni, a to znači da smo i mi domaćini zadovoljni-ovim rečima je v.d. direktorka Turističke organizacije Kikinde, Jasmina Milankov, za Ami Naxi radio počela sabiranje utisaka prvog „Gastro karavana“, manifestacije koja je u subotu, 14. maja, krenula od našeg grada.

„Gasto karavan“ je zamišljen kao manifestacija na kojoj će učesnici imati mogućnost da kod domaćina pokažu trpezu svoga kraja. Gastronomske lepote u subotu su prikazali predstavnici 8 mesta iz Srbije: Zaječara, Žagubice, Valjeva, Boljevca, Sombora, Sente, Novog Bečeja, Zrenjanina i Kikinde.

Cela priča započeta je da prikažemo naš kraj, grad, turističku ponudu. Uspeli smo da pokažemo samo jedan deo, pošto nije bilo dovoljno vremena, i naravno, gastronomsku ponudu Kikinde. Većina gostiju je prvi put u Vojvodini i Kikindi, a utisak je da su zatečeni lepotom našeg grada, da nisu očekivali ovako prostrane ulice, trg, „Terru“ , 22. najlepšu ulicu na svetu i mislim da je uvertira za gastronomsku priču bila prava. Kada je u pitanju hrana, gosti su se potrudili na najbolji način da predstave i prenesu nam ukuse njihovog kraja. Smatram da je „Gastro karavan“ priča koja može da zaživi i da će predstavnici 8 mesta, koji su nam gosti, preneti pozitivne utiske kada se vrate, kao i na one koje su ovoga puta nisu pojavili. Mislim da će na sedećem Gastro karavanu u nekom drugom gradu biti više učesnika, ali neko mora biti prvi i pokrenuti priču, a to smo ovoga puta bili mi. Postigli smo i postavili pravila i standarde koji će se održati i dalje-prenela nam je utiske v.d. direktorka Turističke organizacije Kikinde, Jasmina Milankov.

Jedna od ideja TO Kikinde bila je i da se sugrađanima približe Istočna, Zapadna, Centralna Srbija, kao i mogućnost da vikend ili godišnji odmor provedu na nekoj od destinacija u zemlji.

Jedna dobra stvar koju smo shvatili tokom pandemije korone je da treba da se osvrnemo svojim mogućnostima i kapacitetima i vidimo ono što možda do sada nismo uviđali, a to je koliko je lepa naša zemlje Srbija-dodala je Milankov.

Gosti su na štandovima koji su obilovali najrazličitijim jelima predstavili autentičnu hranu njihovog kraja, trudeći se da u ravnom Banatu pokažu gastronomske delicije brdovitih i planinskih delova Srbije. Oku, ali i nepcu, posetiocima su prijale ponude izlagača, a Zaječarke su pokazale da dekorativna i ukusna trpeza ne može da prođe bez timočke pogače.

Na našoj trpezi možete da vidite pasulj prebranac sa suvom paprikom koji je serviran u zemljanim posudama, a kada dođete kod nas, možete uživati u specijalitetima od testa, različitim vrstama pita-sa sirom, zeljem, mesom, a zaječarska trpeza ne može se zamisliti bez velike količine dimljenog mesa, kajmaka, kačamaka, belmuša-starog pastirskog jela sa istoka Srbije čiji se recept nije promenio još iz srednjeg veka i vrlo ga rado pripremamo gostima, koji se pravi od mladog punomasnog sira i kukuruznog belog brašna. Možete videti vrlo ukusnu timočku pogaču, naravno, sarme i na kraju slatkiši-rekla je direktorka TO Zaječara, Dragana Gogić Rajković, koja će u julu biti domaćin „Gastro karavana“.

Slanim i slatkim specijalitetima predstavile su se i domaćice Žagubice iz Udruženja žena „Homoljke“, a nisu  izostali brendovi poput homoljske rakije, meda, džemova, ovčijeg, kravlje i kozjeg sira. Njihovim štandom širio se miris Homolja.

Pokazali smo i specijalitet od divljači sa vrganjem i bukovačom, a tu je i čorba od škripaca i brojne rolate, pogačice..Žagubica je najviše poznata po medu, siru i homoljskom jagnjetu, koje će gosti probati kod nas, kada budemo domaćini. Kikinda je prelepa, potuno drugačija od Žagubice koja obiluje šumama i brdima, ima uspona i krivina, a ovde je divota, mirno je i ravno-prenela je utiske Milosava Grozdić, iz Žagubice, predsednica Udruženja žena „Homoljke“.

Nešto malo dalje od štandova, u velikim kazanima domaćina iz „Banatskih kulinara“ krčakali su se srneći gulaš i riblja čorba, dok su gosti iz Sente pripremali paprikaš sa taranom.

error: Content is protected !!