Knjiga o kikindskim grobljima: „Ovde počivaju u večnom miru“

U Narodnoj biblioteci “Jovan Popović“ u Kikindi predstavljena je knjiga pod nazivom „Ovde počivaju u večnom miru – groblja u Kikindi“, naše sugrađanke  Marte Ištvan.

Knjiga je objavljena u saradnji sa Arhivom Vojvodine i predstavlja nastavak sveobuhvatne teme o masovnim grobnicama u Vojvodini, tako da je autorka kao, poštovalac zavičajne istorije naše Pokrajine, odlučila da čitaocima predoči kikindska groblja. U ovom delu, za koje očekuje i nastavak, nalaze se podaci i fotografije mokrinskog pravoslavnog i rimokatoličkog, kao i groblja na Vašarištu.

-Napravila sam istorijski uvod o nastanku evropskih grobalja, pa sam posle prenela podatke o kikindskim grobljima. Potrudila sam se da objasnim gde se ona nalaze klasičnom metodom, tu su staze u groblju, podaci o grobnicama, stare grobnice, biljni svet groblja, simboli koji se susreću, najstarije ploče i poznati Kikinđani. Beležila sam sve što sam videla – dodala je autorka.

Autorka je ovim delom uspela da svedoči o prošlosti žitelja naše multikulturalne sredine:

-Ono što je lepo jeste što se u knjizi ne pominju samo znamenite ličnosti, već i drugi sugrađani sa vrlo interesantim pričama. Inicijativom Milenka Jovanova, narodnog poslanika, došlo je do odlične saradnje Arhiva Vojvodine i Grada Kikinde, koja će rezultirati vrlo korisnim projektima – istakla je Valentina Mickovski, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje.

Zahvaljujući knjizi, čitaoci će saznati više o ljudima koji su nekada živeli na našim prostorima:

-To je svakako nešto što treba pozdraviti i podržati, ali i lep povod da pokažemo deci gde se nalaze njihovi preci i ko su bili ti ljudi. Kultura sećanja čuva vrlo važne stvari i bez ovakve arhivske građe malo bismo znali o svojim precima, a to nam je i te kako potrebno – nadovezao se Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.

error: Content is protected !!