Kikinđani na Međunarodnom festivalu dečjeg folklora i plesa u Bugarskoj

Na poziv bratskog bugarskog grada Silistre, predstavnici Kikinde učestvovali su na Međunarodnom festivalu dečjeg folklora i plesa, koji je okupio više od 400 učesnika iz Rumunije, Poljske, Turske, Kine, Moldavije, Ukrajine i drugih zemalja, a naš grad predstavljala je grupa dece koja su članovi ADZNM „Gusle“.  Poruka Festivala je „Sutrašnji mir počinje sa današnjim prijateljstvom“.

Silistra je jedan od sedam bratskih gradova Kikinde, sa kojim se prijateljski odnosi, između ostalog, održavaju i kroz svečanosti povodom obeležavanja dana lokalnih samuprava: 

Nastavljamo višedecenijsko prijateljstvo sa Silistrom, a tu saradnju smo produbili u proteklih nekoliko meseci. „Gusle“ su na ovom Festivalu na najbolji mogući način predstavile Kikindu i Srbiju. Deca su pokazala svoj talenat i sve ono što su naučila od svojih koreografa-rekao je predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan. 

Jasmina Milankov, v.d. direktora TO Kikinda, kaže da je ovom posetom saradnja sa bugarskim gradom podignuta na viši nivo:

Iskoristili smo priliku da naše domaćine, odnosno predstavnike Silistre koji se bave turizmom, pozovemo na „Dane ludaje“, da se predstave Kikinđanima u okviru „Evropskog kutka“. Oni su se obradovali pozivu, potvrdili dolazak, a mi ćemo se potruditi da budemo oldični domaćini, kao što su i oni bili nama– rekla je Milankov. 

Kikindu je na Festivalu predstavilo petanestoro dece, članova ADZNM „Gusle“:

Predstavili smo se dvadesetominutnim koncertom, u okviru kojeg smo prikazali igre iz Banata i Gruže, i jednu pesmu sa Kosova. Deca su jako zadovoljna i lepo se druže sa ostalim učesnicima iz raznih zemalja -rekao je Dragoljub Tanackov iz „Gusala“. 

 
error: Content is protected !!