Istoričari iz Kikinde, Novog Sada i Temišvara na Okruglom stolu u Biblioteci govorili o epohi Dušana Vasiljeva

U okviru obeležavanja stogodišnjice smrti kikidnskog pesnika Dušana Vasiljeva, večeras je u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ održan Okrugli sto na temu „Dušan Vasiljev i njegovo doba 1914-1918“. O vremenu u kom je živeo značajni ekspresionistički pesnik, o epohi Velikog rata, nestanku Austrougarske, stvaranju Kraljevine SHS, crtanju nove banatske granice i pojavi komunizma u Banatu govorili su Srđan Sivčev, dr Jovana Kasaš i dr Saša Jašin, istoričari iz Kikinde, Novog Sada i Temišvara.

Na današnjem skupu predavači su predstavili kako su rat i novonastale posleratne okolnosti uticale na Dušana Vasiljeva i njegov rad:

Rat je veoma uticao na Dušana Vasiljeva, jer je on sa nepunih 17 godina otišao na front, doživeo traumatična iskustva i oboleo od tuberkuloze. Stradanje i uništenje su presudno uticali i na njega kao ličnost i na njegovo apokaliptično viđenje sveta, što se ogledalo i u njegovim delima – rekao je Srđan Sivčev, istoričar iz Kikinde. 

Istoričarka Jovana Kasaš iz Novog Sada, koja je doktorirala na razgraničenju u Banatu, govorila je o Srbima u Temišvaru u to vreme, među kojima je bio i pesnik Dušan Vasiljev:

On je pomagao nacionalno buđenje Srba u Temišvaru, tako što je učestvovao u „Kolu mladih“ i pisao u listu „Sloga“. Nakon toga, 1919. godine se preselio iz Temišvara u Kikindu, a u to vreme se odselio i veliki broj intelektualaca, sveštenstva i naroda – dodala je Kasaš. 

Dr Saša Jašin, direktor Izdavačke kuće Saveza Srba u Rumuniji, posebno se osvrnuo na vreme koje je Dušan Vasiljev proveo kao učitelj u Čeneju, koje predstavlja i najplodonosniji period njegovog pesničkog stvaralaštva:

U to vreme u Čeneju je vladala neizvesnost, da li će ostati u Kraljevini Rumuniji, ili se pripojiti Kraljevini Srbiji. U tom periodu je izbila i čuvena trodnevna buna, što se odrazilo i na njegovo stvaralaštvo iz tog perioda – objasnio je Jašin. 

Okrugli sto organizovan je u okviru višednevnog programa obeležavanja veka smrti Dušana Vasiljeva:

Zahvaljujući Ugovoru između Grada Kikinde i Matice srpske, organizovano je obeležavanje ovog jubileja. Nadam se da će se ta vrlo kvalitetna saradnja nastaviti, jer ima jako mnogo inetersantnih tema koje Biblioteka može ponuditi čitaocima i članovima u gradu i okolnim selima – rekao je Brane Marjanović, direktor NB „Jovan Popović“. 

 

error: Content is protected !!