INFO GRAD KIKINDA, 12. februar

Danas je ponedeljak, 12. februar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Sveta tri jerarha, Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Ovaj datum u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom.

Radosna vest:

U toku proteklog vikenda, u kikindskom porodilištu na svet su došli dve devojčice i dečak. 

Isključenje struje:

Zbog planiranih radova na električnoj mreži, danas od 9 do 10 sati bez struje će biti potrošači u Vinogradskoj ulici u Kikindi, od Teremijskog druma do Strelišta, od 11 do 12 električnu energiju neće imati korisnici u Srbobranskoj, od Vojina Zirojevića do Moravske, a od 13 do 14 sati bez struje će biti Ulica Vuka Karadžića u Banatskoj Topoli, od Beogradske do Oslobodilačke. 

Rok za zamenu oružanih listova do 5. marta:

Policijska uprava Kikinda podseća vlasnike oružja da je rok za zamenu starih oružanih isprava novim 5. mart. Osim kontrole policije, neophodno je i lekarsko uverenje. 

Uvođenje u vojnu evidenciju do 29. februara:

Na osnovu Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi Ministarstvo odbrane Republike Srbije poziva lica muškog pola rođena 2006. godine da ispune svoju zakonsku obavezu i uvedu se u vojnu evidenciju. Obavezi uvođenja u vojnu eviudenciju podležu i lica muškog pola starijih godišta, rođena od 1994. do 2005. godine, koja iz bilo kojih razloga nisu uvedena u evidenciju vojnih obveznika. Uvođenje u evidenciju po opštem pozivu može se izvršiti u nadležnom Centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu ili opštinskoj kancelariji, a prema mestu prebivališta, do 29. februara. U Kikindi se uvođenje u evidenciju može izvršiti svakog radnog dana u periodu od 9 do 13 časova, u Centru Ministarstva odbrane, u Ulici Kralja Petra I 37. Lice koje se uvodi u evidenciju treba da pokaže ličnu kartu na uvid, a ukoliko je ne poseduje, državljanstvo Republike Srbije dokazuje Izvodom iz matične knjige rođenih ili Uverenjem o državljanstvu. Lica koja borave u inostranstvu dužna su da se, radi uvođenja u vojnu evidenciju, jave najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije. Neodazivanje opštem pozivu povlači odgovornost u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Gradsko udruženje penzionera:

Gradsko udruženje penzionera i KUD „Sunčana jesen“, povodom Dana zaljubljenih i Dana državnosti, u četvrtak, 15. februara u svečanoj sali Udruženja, organizuju zabavno veče uz pesmu i igru. Početak je u 18 sati. 

Dani vina u Iđošu:

Udruženje vinara i vinogradara „Šasla“ iz Iđoša organizuje 24. po redu manifestaciju „Dani vina“, čiji će centralni deo biti održan u subotu, 17. februara. Za sve zainteresovane, u 12 sati biće organizovan besplatan prevoz sa polaskom ispred Galadske, a povratak je u 16 sati. 

Kulturni centar:

U utorak, 13. februara u Kulturnom centru će biti predstavljena knjiga „Za večita vremena“, koja govori o porodici Dunđerski. O knjizi će govoriti autori Zoran Subotički, Jelena Veselinov i Nemanja Karapandžić. Početak je u 18 časova. 

Narodno pozorište:

Na repertoaru Narodnog pozorišta u našem gradu u utorak, 13. februara biće predstava „Džepovi puni kamenja“. Početak je u 20 sati. 

Koncert „Gusala“:

ADZNM „Gusle“ će u četvrtak, 15. februara u Narodnom pozorištu u našem gradu organizovati tradicionalni Sretenjski koncert. Početak je u 17.30. Nakon toga, u prostorijama društva, biće obeležena slava „Gusala“. 

VŠSSOV:

Povodom 70 godina postojanja i rada, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u našem gradu raspisala je literarni konkurs na temu „Dete“, pod sloganom Ljubivoja Ršumovića „Dete treba da posmatraš, al’ mu nemoj na put stati, što ga pre čovekom smatraš, pre će čovek i postati.“ Pozivaju se studenti, vaspitači i deca predškolskog uzrasta da učestvuju na konkursu u različitim kategorijama stvaralaštva za decu: pesma, priča i slikovnica. Jedan autor može da učestvuje sa više radova u različitim kategorijama, a konkurs je otvoren do 20. februara. Žiri će proglasiti i nagraditi prva tri mesta u svakoj kategoriji. Najuspešniji radovi biće objavljeni u studentskom listu „Studentska bajka“. Radovi se šalju elektronskim putem na imejl: [email protected]

Sport:

U 13. kolu Super B lige, rukometaši „Kikinde Grindeks“ savladali su u Sivcu istoimenu ekipu, rezultatom 26:24 i zadržali lidersku poziciju na tabeli. Narednu utakmicu igraju već u sredu, kada će u hali „Jezero“ dočekati „Vrbas Petrol“. Rukometašice su pretrpele još jedan poraz, izgubivši na gostovanju od prvoplasiranog Bora sa 36:18. 

Kuglašice „Kike 0230“ savladale su ubedljivo novosadsku „Vojvodinu“ rezultatom 7:1, u 13. kolu Superlige. Naredni meč igraju već danas u Novom Sadu, protiv prvoplasirane „Alimente“. 

Odbojkaši „Kikinde“ savladali su u hali SC „Jezero“ ekipu zrenjaninskog „Proletera“, rezultatom 3:0 u setovima. U narednom kolu, u subotu će takođe na domaćem terenu igrati protiv „Bačke Palanke“. 

Vreme: 

Promenjivo oblačno i suvo uz blaži pad temperature. Danas u Kikindi maksimalno 14 stepeni. 

Bioprognoza: 

Osobe sa labilnim nervnim sistemom i astmatičari mogu osetiti pojačane tegobe usled očekivane biometeorološke situacije. Razdražlјivost, glavobolјa i bolovi u mišićima su moguće meteoropatske reakcije. Svim učesnicima u saobraćaju se savetuje dodatna opreznost.

error: Content is protected !!