Iđoška „Krofnijada“: Vredne domaćice iz 9 udruženja napravile više od hiljadu krofni
Udruženje žena „Iđoš“, uz podršku Mesne zajednice i Grada Kikinde, danas je u ovom mestu ogranizovalo tradicionalnu manifestaciju „Krofnijadu“, sastavni deo obeležavanja Dana sela. Dame iz devet udruženja na tradicionalan i stari način prikazale su kako su se nekada pravile domaće krofne, kako bi se stari recepti sačuvali od zaborava.S obzirom na to da svako selo ima i drugačiji način pripreme krofni, razmena iskustva takođe je važan segment ove manifestacije:
–Na ovogodišnjoj, petoj manifestaciji, učestvuje devet udruženja, što je više nego prošle godine. Imamo goste iz Miloševa, Boke, Padeja, Sanada, Novih Kozaraca, Velikog Sela i Nakova. Krofne pečemo od prepodnevnih sati, tako da je samo naše udruženje napravilo više od 500 krofni– istakla je Biljana Đurđulov, predsednica Udruženja žena Iđoš.Goran Stančul, član Saveta mesne zajednice Iđoš, podseća da se Dani sela obeležavaju od 13. do 19. avgusta, kada se obeležava Preobraženje, slava ovog sela:
–Zahvaljujući brojnim udruženjima iz Iđoša, tokom Dana sela organizuje se nekoliko manifestacija, pod pokroviteljstvom Mesne zajednice i lokalne samouprave. Značaj ovakvih događaja je pre svega u čuvanju tradicije -rekao je Stančul. Krofnijada u Iđošu je prilika da posetioci probaju potpuno besplatno domaće krofne, sa domaćim pekmezom. Ovoga puta, vredne domaćice napravile su ukupno više od hiljadu krofni:
–U krofne idu mleko, kvasac i jaja, a testo se tuče obavezno varjačom, a ne rukom. Kada se ispeku, budu pune vazduha. To su naše prave paorske krofne – otkriva Milica Dimitrov iz Udruženja „Neven“ iz Sanada.
Manifestacija ima prvenstveno revijalni karakter, ali se krofne na kraju ipak ocenjuju:
–Kod krofni se ocenjuju izgled i struktura testa. Važno je naravno i da testo bude dobro pečeno, da nije ni živo ni izgorelo. Iđoške krofne su poznate po tome što su šuplje, to je baš karakteristično za ovo podneblje -kaže Radovan Subin, kuvar iz Kikinde i član žirija.
Krofnijadu je posetio i gradonačelnik Nikola Lukač, koji je rekao da su Dani sela u Iđošu lepa prilika da se meštani okupe:
–Krofne su jedan od zaštitnih znakova Banata, a Iđošani čuvaju tradiciju pravljenja ovog specijaliteta na poseban način. Zahvalni smo damama koje čuvaju recepte od zaborava i prenose ih na mlađe generacije. Grad će i dalje podržavati ovu manifestaciju, za koju se nadamo da će u narednim godinama biti i masovnija – poručio je gradonačelnik Lukač.