INFO Servis

Humanitarna likovna kolonija u MNRO „Čigra“

Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Čigra“ je i ove godine bilo domaćin i organizator humanitarne likovne kolonije, koja je ovoga puta okupila devetoro umetnika iz Udruženja „Zdravko Mandić“ iz Novih Kozaraca. Slike se mogu pogledati i kupiti u prostorijama „Čigre“. 

Za razliku od ranijih godina, četvrta po redu kolonija je, zbog epidemiološke situacije, umesto na proleće održana krajem avgusta:

Ova situacija nam je sve malo pomerila, ali smo ipak uspeli da organizujemo koloniju. Ovoga puta je bila jednodnevna, a učestvovali su likovni umetnici iz Udruženja „Zdravko Mandić“ iz Kozaraca, dok naši prijatelji iz Sombora nisu mogli da prisustvuju – kaže Biljana Nedomački iz MNRO „Čigra“. 

Naša sagovornica ističe da organizovanje kolonije ne bi bilo moguće bez podrške lokalne samouprave:

Ta pomoć nam svake godine mnogo znači. Cilj ove humanitarne akcije je da pomognemo našem udruženju, ulepšamo i uredimo prostor i obezbedimo deci sve što im je potrebno. U koloniji učestvuju i deca, druže se sa slikarima i tako uče nešto novo do njih. Druženje je na prvom mestu, a onda i humanitarni karakter, što nama mnogo znači. 

Ove godine neće biti organizovana javna prodajna izložba, nego svako ko želi da kupi sliku može da dođe u prostorije Udruženja, koje se nalazi u Ulici Kralja Petra I 42. Kupovinom slike doniraju se sredstva Udruženju. 

Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama osnovano je 2002. godine i funkcioniše u prostorijama biblioteke igračaka Čigra. Članovi su deca i mladi sa različitim smetnjama u razvoju, njihovi roditelji i stručnjaci, defektolozi različitih profila i radni terapeut. Aktivnosti Društva obuhvataju individualni i grupni rad sa decom i mladima i savetodavni rad sa roditeljima, a u okviru Društva funkcioniše u klub roditelja ove dece. Osnovni ciljevi navedenih aktivnosti su: podsticanje kognitivnog, motoričkog i govorno-jezičkog razvoja dece; njihove socijalizacije, komunikacije i kreativnosti, kao i njihovo uključivanje u različite aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!