INFO Servis

Gradonačelnik Nikola Lukač u emisiji „Ami vas pita“

Gost poslednje ovogodišnje emisije iz serijala „Ami vas pita“ bio je gradonačelnik Nikola Lukač, sa kojim smo razgovarali o aktuelnim dešavanjima, o svemu što je urađeno u našem gradu u ovoj godini i o planovima za naredni period. 

Lokalna samouprava već osmu godinu zaredom realizuje jedinstvenu akciju u našoj zemlji, podelu paketića mališanima koji su svoja pisma Deda Mrazu ubacili u „Kutiju želja“: 

Želeli smo da obradujemo naše najmlađe sugrađane, kroz čaroliju i magiju Deda Mraza, u ovim teškim vremenima. Moram da istaknem da ovu akciju lokalna samouprava realizuje uz pomoć preduzetnika i ostalih sugrađana koji su donirali i sredstva i poklone, i veoma smo im zahvalni na tome. 

Godina na izmaku bila je teška, mnogi planovi i događaji nisu realizovani, ali su Kikinđani pokazali solidarnost i humanost:

Volonteri su dali sve od sebe da pomognu sugrađanima. Pokazali smo zajedništvo, da kada nas spoji neki problem i ujedinimo se u borbi, možemo da računamo jedni na druge. Veliku zahvalnost dugujemo lekarima ali i ostalom medicinskom i nemedicinskom osoblju koji su požrtvovano radili za sve nas – kaže Lukač. 

U nadi da će sledeće godine epidemiološka situacija biti bolja, da će fokus biti na lepim stvarima, prvi čovek grada otkrio je planove za naredni period:

U svakom naseljenom mestu na teritoriji našeg grada biće realizovani projekti, uz saglasnost i dogovor sa svakom seoskom mesnom zajednicom. Jedan od najvažnijih i najvećih projekata je izgradnja fabrike vode. Uskoro bi trebalo da bude potpisan Ugovor o otpočinjanju izgradnje. Očekujemo da će krajem januara 2021. godine biti potpisan i da će višedecenijski problem pijaće vode početi da se rešava – rekao je Lukač i podsetio da će na proleće biti završen još jedan od kapitalnih projekata, rekonstrukcija Gradske pijace. 

Tokom naredne godine počeće i rekonstrukcija Opšte bolnice, koja će se raditi u više faza. Prva faza se odnosi na stari deo Bolnice, odnosno izdvojene objekte, Infektivno, Dečje i Odeljenje fizijatrije. Za taj deo projekta predviđena su sredstva u iznosu od 280 miliona dinara:

U narednim fazama, drugoj i trećoj, koje će se paralelno projektovati, dobićemo modernu Bolnicu. Za sve zaposlene i za naše sugrađane biće obezbeđeni najsavremeniji uslovi za rad i lečenje. 

Gradonačelnik je najavio i izgradnju brze saobraćajnice Sombor – Kikinda, odnosno Nakovo – Bački Breg. Taj put povezaće dve države sa kojima se Srbija graniči, Mađarsku na samom severozapadu naše zemlje i Rumuniju na istoku. Iz budžeta Republike Srbije za iduću godinu je izdvojeno 100 miliona evra za izgradnju tog puta, početak radova se očekuje u septembru 2021, a planirano je da se sa izgradnjom završi u roku od dve i po godine:

Spojiće se istok i zapad Vojvodine. Saobraćajnica će povezivati mnogo lokalnih samouprava i time povećati  investicione potencijale našeg grada. Uz ovo, nastojimo i insistiramo da granični prelaz Nakovo – Lunga bude otvoren 24 sata dnevno. 

Na nedavno održanoj sednici skupštine grada Kikinde usvojen je budžet za 2021. godinu koji je ocenjen kao realan i u skladu sa prihodima. Za sledeću godinu je previđeno dve milijarde i 694 miliona dinara:

Rebalans budžeta za 2020. morao je da se smanji za 700 miliona dinara. Razgovarali smo sa svim relevantnim faktorima, indirektnim i direktnim budžetskim korisnicima, i otvoreno im rekli kakva je finansijska situacija. Ceo moj tim je naišao na veliko razumevanje i svi su bili saglasni oko toga šta su prioriteti. Sve ono što smo obećali i što smo stavili na papir kao stavku u budžetu, to ćemo i realizovati – kaže Lukač i izrazio nadu da će lokalna samouprava naći načine da obezbedi i sredstva za neke važne projekte koji nisu stavljeni u budžet. 

Gradonačelnik je za kraj gostovanja svim sugrađanima čestitao Novu godinu, poželeo dobro zdravlje, sreću i uspeh u svemu što rade. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!