Godišnjica oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu

Ulaskom Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihajlo“, na čelu sa brigadirom Dragutinom Ristićem, na današnji dan pre 105 godina oslobođena je Velika Kikinda u Prvom svetskom ratu. Tim povodom, položeni su venci na spomen kosturnicu na Železničkom groblju i kod spomen ploče Dragutinu Ristiću u holu Gradske kuće. Događaju su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, boračkih organizacija i Vojske.

Velika Kikinda oslobođena je 20. novembra 1918. godine, ulaskom Gvozdenog puka “Knjaz Mihajlo“, na čelu sa brigadirom Dragutinom Ristićem. Komemorativnim skupom na Železničkom groblju i kod spomen ploče Dragutinu Ristiću u holu Gradske kuće, koja je postavljena na stogodišnjicu oslobođenja Kikinde, obeležen je jedan od najvažnijih datuma u istoriji našeg grada:

Veoma je važno negovati kulturu sećanja. Naši heroji i svi oni koji su se borili za slobodu naših krajeva i našeg naroda zaslužili su da ih se sećamo, jer su dali svoje živote, kako bismo mi danas uživali u slobodi. Na današnji dan, pre 105 godina, brigadir Ristić je doneo dugoočekivanu slobodu, a pet dana kasnije Velika Kikinda, zajedno sa svim drugim rodoljubima, prihvatila je prisajedinjenje Kraljevini Srbiji – rekao je radonačelnik Nikola Lukač. 

Na današnji dan, pre 105 godina brigadir Dragutin Ristić, komandant Drugog pešadijskog puka Knjaz Mihajlo, sa balkona Gradske kuće objavio je da je u Veliku Kikindu stigla sloboda. Prema proceni nadležnih, oko hiljadu Kikinđana je učestvovalo u Velikom ratu na strani Ruskog carstva uglavnom na frontu u Dobrudži na rumunsko – bugarskoj granici i u Italiji. U grobnici na Železničkom groblju sahranjena su 184 pripadnika Vojske Kraljevine Srbije, Rumunije i Rusije, među kojima je dvadeset jedan Kikinđanin.

 

error: Content is protected !!