EVO KAKO RAZLIKOVATI GRIP OD PREHLADE

fb-share-icon0
0
Pin Share20

Prehlade su po pravilu bezopasne i najčešće se povlače bez posledica, ali kad se radi o gripu oprez je i te kako potreban. I prehladu i grip izazivaju virusi i često je problem razlikovati ih na početku, naročito što imaju neke zajedničke simptome.

Prehladu izaziva više od 200 slabije patogenih vrsta virusa, koji se prenose kapljičnim putem, ali i direktnim dodirom, kao i posredno – preko ruku i predmeta.

Prve naznake prehlade javljaju se dan do dva nakon kontakta s virusom. Obično započinju svrabom i osećajem žarenja u grlu, koji se polako pogoršavaju. Najčešće budu zahvaćeni sinusi i grlo, a može se spustiti i na bronhije.

Prehladu uvek prati zapušen nos, kijanje, bol u grlu, kašalj, a povišena temperatura se javlja uglavnom kod mlađe dece i najčešće traje od pet do sedam dana. Svi ovi simptomi se postepeno smiruju, i po pravilu ne zahtevaju odlazak lekaru. Ljudi često greše misleći da je svaka prehlada, viroza ili bolest s temperaturom grip.

Simptomi kod klasičnog gripa nastupaju naglo, za nekoliko sati, s visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima i jakom iznemoglošću koja baca ljude u krevet.

Glavna razlika između gripa i prehlade leži u intenzitetu bolesti. Grip je akutna bolest disajnog sistema izazvana virusima influence tipa A, B, a ređe i tipa C.

Simptomi gripa su slični simptomima prehlade, samo što su izraženiji i duže traju. Osim nekoliko dana izostanka s posla ili iz škole, glavni problem kod gripa su komplikacije od kojih je dosta česta i opasna upala pluća. Kod gripa je, za razliku od prehlade, jako izražen sezonski karakter.

LEČENJE: Osim u retkim slučajevima, ljudski organizam ima mehanizme kojima se sam može izboriti protiv virusa prehlade i gripa. Ipak, zbog psihičkog stresa, neispavanosti, loše ishrane ili nekog drugog razloga, organizam ponekad u tu borbu s virusom ulazi s dosta oslabljenim imunitetom. Klasični saveti kod prehlade glase – piti puno tečnosti, unositi vitamine i mirovati. Važno je napomenuti i to da se virus ne leči antibioticima. Oni se koriste isključivo u borbi protiv bakterija. Dešava se da se na virus nadoveže bakterijska infekcija usled oslabljenog imuniteta, kada lekar prepisuje antibiotik. Ali to nikako ne radite na svoju ruku, već samo ako vam lekar tako savetuje.

Izvor: (blic.rs)

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!