Dok su žene uživale, oni su radili: Dragomir, Tivadar i Saša već 30 godina praznuju Prvomajski uranak

Već pune tri decenije, Dragomir Simić, Tivadar Ištvan i Saša Marković od 7 ujutru prvi su na Simićevom salašu i Starom jezeru za Prvomajski uranak, a tu tradiciju neće prekidati nikada, tvrde sva trojica. Njihovoj inicijativi ne bune se žene, pa dok sva trojica peku i rade, nežniji pol uživa.

Nisu posustajali ni u vreme najtežih dana korone, jer se Prvi maj mora praznovati. Ranom zorom ustaju sva trojica, još u 5 ujutru, da bi sve bilo spremno za 7 sati. Tada se kreće put Simićevog salaša ili Starog jezera, zauzima se mesto i peče jagnje, roštilj i hleb, od čega u prirodi nema ništa slađe. Dragomira Simića zatekli smo u društvu gostiju iz Bosne i Hercegovine i Beograda. Na ražnju se okretalo i dimilo jagnje.

Dok jagnje ne bude ispečeno, pripremili smo roštilj i oko 200 ćevapa. Čekamo još pridošlica, tako da će se okupiti nas tridesetak. Dolazim više od 25 godina na Simićev salaš. Ovde je najlepše, u društvu i prirodi-tvrdi Dragomir.

I Tivadar Ištvan uživa punih trideset godina za Prvi maj na Simićevom salašu u društvu desetak prijatelja i rođaka. Na rešetki za roštilj peklo se meso, a ovaj ruskoselac tvrdi da nema ničeg lepšeg od Prvomajskog uranka.

Uvek je na meniju roštilj i naravno, rakija. Ćevape, pljeskavice, vratna krmenadla. Imamo goste iz Beča koji su došli da uživaju sa nama.. Ranijih godina nas je bilo više, ali se isto provodimo kao i pre tri decenije. Ni korona nas nije usporila, dolazimo svake godine na Simićev salaš. Deca su nastavila tradiciju i oni uživaju sa nama-kaže Tivadar.

Izletnici su se okupili i na Starom jezeru, gde poslednjih godina dolazi Saša Marković sa porodicom i prijateljima.

Nekad smo odlazili na Simićev salaš, a sad smo na Starom jezeru, da promenimo malo ambijent. Predivno je i ovde. Pripremili smo roštilj, od kobasica, ražnjica, slaninice do ćevapa. Oko deset kilograma mesa je za nas desetak odraslih i još kad nam se pridruže deca, nadam se da ćenm biti dovoljno-kroz smeh priča Saša.

Dragomir, Tivadar i Saša kažu da im je zadovoljstvo da pripremaju meso i obroke za „prvomajsko“ društvo, pa su malo dali oduška i svojim ženama i pustili ih da uživaju, bar za praznik.

Žene uživaju, a ima i muškaraca koji su previše opušteni-kažu u šali za Ami Naxi radio, dok ih ostavljamo u dobrom raspoloženju i obroku.

Svi izletnici ostaće u prirodi do kasnih popodnevnih i večernjih sati. Sunčano vreme je dobro poslužilo za piknik, pa se odlazak kampera očekuje sa zalaskom sunca, oko 20 časova.

error: Content is protected !!