Diplomski Vladimira Sivčeva nagrađen kao najbolji na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu

Mladi Kikinđanin Vladimir Sivčev osvojio je nagradu za najbolji diplomski rad na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu u školskoj 2018/2019. godini, na konkursu koji je raspisalo Udruženje diplomiranih studenata i prijatelja Elektrotehničkog fakulteta ETF BAFA USA, neprofitna organizacija registrovana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dvadesettrogodišnji Vladimir Sivčev, bivši učenik Tehničke škole u Kikindi, od 2015. godine živi u Beogradu, gde trenutno pohađa master studije na Elektrotehničkom fakultetu. Sivčev za naš radio kaže da je od malih nogu znao čime želi da se bavi u životu:

 Oduvek me je zanimalo kako svakodnevne stvari koje koristimo funkcionišu, naročito tehnologija. Pomisao koja me je oduvek fascinirala je to da danas živimo u svetu gde posedujemo stvari, koje su ljudima pre bile moguće samo u mašti, a da smo znanjem i sopstvenim rukama to i stvorili. Još od osnovne škole sam bio siguran da želim da upišem Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Uz trud, ovu želju sam sebi i ispunio, i upisao smer Softversko inženjerstvo.

Iako su mnogi u njegovoj okolini verovali da će mu, zbog velikih uspeha u srednjoj školi, i studiranje vrlo lako ići od ruke, naš sagovornik priznaje da na samom početku studija nije delio njihovo mišljenje:

I pored toga što sam znao da ću se truditi i dati sve od sebe, delovalo mi je pomalo zastrašujuće i dosta teško. Kako je vreme proticalo, uočio sam da je vredan rad ključ, i polako je teško postajalo moguće. Bilo je tu jako mnogo uloženog rada, vremena, odricanja, mnogo noći bez sna, ali jednu stvar koju iz svega mogu da izvučem je da se svaki dobar rad i trud isplate – kaže Sivčev, i priseća se događaja sa druge godine studija, koji najbolje govori u prilog svemu tome:

Na predmetu Digitalna elektronika, kao predispitnu obavezu, imali smo da uradimo određeni projekat. Međutim, taj projekat je mnogo ličio na moj maturski rad, pa sam odlučio da kontaktiram profesora i lično da ga pitam da li bih to mogao da upotrebim za projekat. Nakon što sam mu predstavio, profesor je bio prezadovoljan i naznačio da sam, što se njega tiče, već diplomirao, i da je maturski rad težine diplomskog i kao takvog ga mogu i upotrebiti. Već tu smo se dogovorili da kada dođem do kraja četvrte godine, ako i dalje budem želeo, da kod njega to odaberem kao temu za diplomski rad koji ću braniti.

Sivčev dalje navodi da je, kada je došlo vreme da piše diplomski rad, odlučio da odabere istu temu, ali i da rad podigne na malo viši nivo:

Imao sam mnogo ideja, viziju šta želim da uradim. Svesno sam sebi zadao mnogo posla, iako to i nisam morao. Ponovo je tu bilo dosta uloženog rada i truda, a posledice su bile veoma zadovoljavajuće. Na odbrani, nakon prezentacije, profesori iz komisije su mi predložili da konkurišem za nagradu za najbolje diplomske radove, sa potpunim uverenjem da ću nagradu i osvojiti.

Po savetu svojih profesora, Vladimir je poslao svoj rad na Konkurs koji je raspisalo Udruženje diplomiranih studenata i prijatelja Elektrotehničkog fakulteta ETF BAFA USA, i osvojio vrednu novčanu nagradu. Sivčev kaže da mu je ovo priznanje samo potvrda da se svaki trud vrednuje, i otkriva planove u daljem školovanju i usavršavanju:

 

Znanje i iskustvo koje sam stekao su zapravo najvažniji. Još od treće godine, konstantno dobijam razne ponude za poslove u struci, i smatram da je to veoma vredan produkt koji sam mogao da steknem, i još jedna veoma lepa nagrada. Međutim, i pored nekih lepih ponuda, odluka mi je da prvenstveno završim i master studije na kojima sam trenutno, a traju svega godinu dana, nakon čega bih ostao u državi i zaposlio se negde bliže porodici i prijateljima. Do tada, sav svoj entuzijazam ulažem u master rad, koji deluje da obećava mnogo, mnogo više nego diplomski.

error: Content is protected !!