„Dani Dušana Vasiljeva“ u čast velikog kikindskog pesnika

Povodom obeležavanja stogodišnjice smrti Dušana Vasiljeva, Grad Kikinda, u saradnji sa Narodnim muzejom, Narodnom bibliotekom  „Jovan Popović“, Kulturnim centrom, Narodnim pozorištem i Gimnazijom, organizuje višednevni program posvećen liku i delu kikindskog ekspresionističkog pesnika. Program je počeo u petak, otvaranjem izložbe „Čitanje Vasiljeva“, a danas će u Narodnoj biblioteci biti organizovan okrugli sto na temu „Dušan Vasiljev i njegovo doba 1914-1918“, o čemu će govoriti istoričari iz Kikinde, Novog Sada i Temišvara:

Obeležavanjem ovog jubileja i organizovanjem višednevnog programa, čuvamo sećanje na delo i život Dušana Vasiljeva. Svečanu akademiju ćemo organizovati u sredu, 27. marta u Pozorištu sa početkom u 19 sati, biti dodeljena i književna nagrada „Dušan Vasiljev“, ovogodišnjem dobitniku dr Milanu Miciću. Na svečanosti nas očekuje i predstava o životu Duašana Vasiljeva, za koju režiju i scenario potpisuje Dragan Ostojić rekla je Valentina Mickovski, članica GV zadužena za kulturu i obrazovanje. 

Kikindska Gimnazija, kao jedina u Srbiji koja nosi ime pesnika Dušana Vasiljeva, ove godine je po prvi put raspisala Literarni konkurs, namenjen gimnazijalcima širom zemlje:

Odazvalo se 59 učenika iz 15 gradova, a Konkurs je imao i međunarodni karakter, jer je učestvovala i Gimnazija iz Temišvara. Pristigli radovi su kvalitetni i šaroliki, obuhvataju i prozu i poeziju, a za najbolji je proglašen rad naše učenice prvog razreda Tise Felbab, drugu nagradu osvojila je učenica beogradske Filološke gimnazije Petra Pavlović, dok je treće mesto osvojio gimnazijalac iz Užica Filip Vlašković– rekla je Mirjana Dražić, direktorica Gimnazije „Dušan Vasiljev“. 

U sredu, 27. marta, na dan smrti Dušana Vasiljeva, Gimnazija će obeležiti Dan ustanove. Tim povodom, biće položeni venci na bisti Dušana Vasiljeva i na njegovom grobu, a sa početkom u 17 sati biće dodeljene Plakete najuspešnijim maturantima. Ove godine to priznanje zaslužila su 23 učenika. 

error: Content is protected !!