INFO Servis

Da se ne zaboravi slobodarski duh i stradanje srpskog naroda: Srpski ratni veterani obeležili slavu Vidovdan

Udruženje Srpskih ratnih veterana danas je, na Vidovdan, obeležilo svoju slavu, najpre parastosom i sečenjem slavskog kolača u hramu Svetog oca Nikolaja, a zatim i polaganjem venaca i odavanjem pošte kod spomenika „Tuga“. Svake godine na ovaj dan obnavlja se sećanje na poginule vojnike i policajce tokom ratova 90-tih, uz prisustvo članova porodica stradalih Kikinđana, predstavnika lokalne samouprave i drugih udruženja. 

Predsednik Skupštine Udruženja Srpskih ratnih veterana Kikinde, Vladimir Radojčić podsetio je na značaj obeležavanja Vidovdana koji svojim istorijskim značenjem nosi simboliku za sve one koji su dali živote za slobodu srpskog naroda.

Ovo je dan kada se sećamo svih poginulih vojnika do današnjeg dana. Za mene ovaj dan ima posebnu simboliku, jer ga obeležavamo već petu godinu ispred spomenika „Tuga“ gde su ispisana imena poginulih policajaca i vojnika iz Kikinde-rekao je Radojčić.

Predsednik Skupštine Grada Gikinde, Mladen Bogdan, naglasio je da je Kosovski boj 1389. godine postavio temelje za slobodarski duh srpskog naroda i borbu za slobodu koju je vodio vekovima.

Kosovski junaci, knez Lazar i Kosovska bitka, utkani su u genetski kod sprskog naroda. Kosovski boj dao je snagu srpskom narodu da izdrži ropstvo pod tuđinskom vlašću, digne se na ustanak i bori za svoju slobodu. Sve je to uticalo da ostvari slobodarsku težnju za samostalnom srpskom državnošću. Ovim događajem obeležavamo i sećanje na poginule Kikinđane, jer su poput svojih predaka hrabro učestvovali u borbama za slobodu svog naroda-rekao je Bogdan.

Udruženje Srpski ratni veterani broji preko 1.000 članova,a poslednih godina delovanja značajno doprinose obeležavanju važnih datuma i negovanju kulture sećanja koja je važna spona za naredne generacije i podsećanje da jedino ne zaboravljanjem prošlosti, možemo da gradimo budućnost.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!