INFO Servis

Briljantan uspeh mladog naučnika: Andrej Popović na Republičkom takmičenju talenata

Mladi naučnik iz Kikinde, maturant OŠ “Đura Jakšić“, Andrej Popović, osvojio je prvo mesto na Regionalnom takmičenju talenata u Beogradu sa radom pod nazivom “Savremena rešenja fuzije sa osvrtom na same početke“ i tako stekao pravo na nastup na Republičkom takmičenju talenata, koje će se ove godine održati u Čačku. Andrej je ponovo briljirao na ovom takmičenju predstavljajući sve ono što svet čeka u budućnosti gledajući na fuziju kao neiscrpni izvor energije:

 

Veoma sam zadovoljan onim što sam uspeo da ostvarim. Radili smo test znanja koji sam uradio veoma dobro, potom se ocenjivao način odbrane rada, odnosno prezentacija, ali i kako je tehnički urađeno i na osnovu svega pripalo mi je prvo mesto. To je veliki podstrek za ono što me čeka u budućnosti. Mislim da sve ovo čime se bavim može da doprinese našm društvu jer se sada već gradi na jugu Francuske fuzioni reaktor jedan od najvećih na svetu, a moj rad upravo se tiče fuzije kao neiscrpnog izvora energije. Fuzija je obnovljivi izvor energije koji je potreban celom svetu.  Mentor mi je prof. dr Melisa Srećković koja mi je pomogla da na najbolji način sagledam alternativne izvore energije. Mora se voditi računa o ekološkom balansu, tako da je upotreba fuzijskih reaktora vrlo značajna i u tom smislu – rekao je Andrej Popović.

Kikinđanin pred kojim je, očigledno, blistava svetska karijera na polju nauke, sada se sprema za nastup na Republičkom takmičenju talenata, kao i na Republičkom takmičenju iz hemije koje ga takođe uskoro očekuje. I pored toga, ne krije da su mu misli usmerene i na novi rad koji priprema za jesen ili zimu, samo napominjući da će ponovo biti iz oblasti fizike. Kikinda je ponosna na još jednog mladog čoveka koji obiluje znanjem spremnog da zakorači u svet nauke krupnim koracima.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!