INFO Servis

Apel pred početak žetvenih radova: Nemojte spaljivati biljne ostatke, novčane kazne visoke

Pred početak žetvenih radova na teritoriji Kikinde, Gradski štab za sprovođenje mera zaštite od požara za vreme žetve i vršidbe upućuje apel i upozorava poljoprivredne proizvođače i građane da je paljenje vatre na otvorenom prostoru zabranjeno. Spaljivanjem biljnih ostataka često dolazi do nekontrolisanih požara na otvorenom koji nanose velike materijalne štete i mogu dovesti do stradanja ljudi. 

Zakonom o zaštiti od požara i Odlukom grada o zaštiti poljoprivrednih imanja na teritoriji Kikinde zabranjeno je spaljivanje strnih useva, biljnih ostataka i smeća. Inspektori Odeljenja za vanredne situacije i poljočuvari će u skladu sa Zakonom pojačano konrolisati sprovođenje mera zaštite od požara, a protiv lica koja ne poštuju zabranu spaljivanja otpada biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. 

Novčane kazne za fizička lica iznose od 10.000 do 50.000 dinara, dok za pravna lica kazne mogu iznositi od 300 000 do milion dinara. Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje biljnih ostataka, gazdinstvo gubi pravo na pdosticajna sredstva u poljoprivredi naredne dve godine.

U slučaju požara potrebno je odmah pozvati vatrogasno spasilačku jedinicu na broj 193. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!