Akcija Fondacije SBB u Kikindi: “Da šume bude više. Da se lepše diše“

SBB fondacija je, zajedno sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i rasadnikom “Vikumak“ organizovala akciju sadnje 1.550 sadnica hrasta lužnjaka, poljskog jasena, bele i crne topole na području Kikinde.

Projekat pod nazivom “Da šume bude više. Da se lepše diše“, sproveden je na tri lokacije u gradu, na Mokrinskom drumu, na ukupnoj površini oko jednog hektara. 

Danas smo organizovali akciju pošumljavanja u Kikindi, uz konstataciju da je naš grad sa okolinom jedan od najnepošumljenijih regiona u našoj zemlji. Zbog toga mi je veoma drago što smo se svi okupili kako bi u jednom danu zasadaili 1.550 sadnica.Ovo je nastavak velikog projekta SBB Fondacije koji ćemo sprovesti na ukupno 16 odabranih lokacija u celoj Srbiji i zasaditi oko 13.000 stabala. Do sada smo zasadili preko 6.000 stabala na deset lokacija i nastavljamo dalje. Mi smo pre svega društveno odgovorna kompanija koja brine o svojoj zajednici i nadamo se da ćemo ovim doprineti evropskom standardu pošumljenosti. Takođe, doprinećemo i čistijem vazduhu koji nam je i te kako potreban. Uspešno sprovodimo ovu lepu akciju, tako da zahvaljujem svim saradnicima na ovom projektu – istakao je Nenad Tešin, šef poslovnice SBB u Kikindi.

U projekat je uključen i iđoški rasadnik “Vikumak“:

Mi smo obezbedili bušenje rupa za sadnju, kao i ljudstvo koje je zajedno sa predstavnicima Fondacije SBB i Društva za zaštitu ptica Srbije učestovalo u sadnji. Ovo je vrlo važan projekat za zaštitu životne sredine. Na području našeh grada sade se isključivo autohtone sorte drveća. Tako smo sadili hrast lužnjak, poljski jasen, belu i crnu topolu. To su vrste koje su prilagođene našem kraju i nisu zahtevne za održavanje. Ukupna površina na kojoj smo zasadili sadnice je oko hektar. Nismo zaduženi za održavanje sadnica, ali ćemo se maksimalno potruditi da koliko smo u mogućnosti da ih u prve dve godine redovno zalivamo, tako da bih zamolio građane koji žive u okolini da i oni sami pripaze na sadnice – podsetio je Radivoj Lagundžin, predstavnik rasadnika “Vikumak“.

 U SBB Fondaciji ističu da se akcijom pošumljavanja doprinosi čistijem vazduhu, sprečavanju negativnih efekata klimatskih promena, nestanka staništa ugroženih vrsta i dostizanju evropskog standarda pošumljenosti od 40 procenata do 2030. godine, koji je važan za uspešnu borbu u zaštiti životne sredine.

error: Content is protected !!