Juče je bio veliki odziv građana na preventivne preglede u Kikindi

Na poslednjim preventivnim pregledima, koji su organizovani juče u Opštoj bonici u Kikindi, 56 građana Kikinde iskoristilo je priliku da urade analize i preglede koji ukazuju na rizik od bubrežne i srčane insuficijencije.

Foto: Bonica Kikinda

Pregledi su obuhvatali EKG, izračunavanje stepena uhranjenosti (BMI), merenje krvnog pritiska i pulsa, šećer u krvi, ureu i kreatinin. Na osnovu obavljenih analiza izračunavala se i jačina glomerularne filtracije (GFR) i vrednosti kreatinina u serumu. Prema rečima dr Snežane Bulatović, specijaliste interne medicine, odziv građana je bio velik, što potvrđuje da preventivni pregledi kod stanovništva sve više bude svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Svi koji su se javili u Opštu bolnicu bili su pregledani, a građani kod kojih je utvrđen određeni, u većini slučajeva lakši stepen bubrežne ili srčane insuficijencije, upućeni su svom izabranoim lekaru radi sprovođenja dalje dijagnostike.

Preventivni pregledi su održani juče u Opštoj bonici u Kikindi, bez prethodnog zakazivanja, kao i u 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Država preventivnim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da ih učini pristupačnijim građanima.

error: Content is protected !!