24. Severnobanatske žetelačke svečanosti u Sajanu: Težak rad, obilan doručak i veliko paorsko srce
U Sajanu su održane 24. Severnobanatske žetelačke svečanosti na kojima je nastupilo osam ekipa iz okolnih kikindskih sela, iz Bačke i susedne Mađarske. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji predstavljen je nekadašnji način žetve, kada se radilo bez mašina, ručno od jutra do mraka. Manifestaciju je organizovalo Udruženje “Adi Endre“ iz Sajana, a podršku su pružili Mesna zajednica i Grad Kikinda. Nekada se na polje nosio obilan doručak kako bi radovi protekli na najbolji način. Među osam ekipa našlo se i Udruženje “Sloga“ iz Kikinde, a svoje uspomene prenela je predsednica, Olga Golušin:

-Naše udruženje bavi se onim starim stvarima i pravim vrednostima, koje ne smemo da zaboravimo. Sve ono što je počelo da nestaje, mi polako vraćamo. Ovaka manifestacija u Sajanu je veoma značajna jer je žito za nas život. Ranije je bilo potpuno drugačije nego danas, mnogo se više radilo, imali smo srp, pa posle kosu i to se tako radilo. Moramo da pokažemo mladima kako se nekada radilo, da očuvamo tradiciju. Uz težak rad išao je i obilan doručak. Na njivu se nosila obavezno slanina, šunka, kuvala su se jaja i krompir, nosio se sir i domaće kiselo mleko, tu je bila i cipovka, gibančice. Bilo je zaista lepo, ali se puno radilo, ponekad smo ostajali na njivi ceo dan. Dolazili smo oko četiri ujutru i ostajali do mraka, pa sutra nastavljali. Jako lepo smo se slagali sa komšijama, bez obzira na naciju, kao što je i danas, ima nas sa svih strana i veoma nam je lepo – ispričala je Olga Golušin.

Kako je protekle godine organizacija Severnobanatskih svečanosti izostala usled loše epidemijske situacije, ove godine slavio bi se jubilej, međutim dobro raspoloženje uz veselu mađarsku muziku i hranu, nije sprečilo posetioce da se dobro provedu, podsete se nekih davnih dana i nešto novo nauče:

-Nažalost, protekle godine nismo uspeli da organizujemo ovu svečanost, ali smo ove godine to uspeli da uradimo i veoma nam je drago što smo se okuili po 24. put. Trudimo se svake godine da napravimo lepo okupljanje, imamo osam ekipa koje su učestvovale na manifestaciji, što je manje nego prethodnih godina, ali očigleno ljudi još uvek vode računa o svom zdravlju i ne žele da se izlažu opasnosti još uvek u tolikoj meri. Meštani se još uvek polako privikavaju na društvena dešavanja u selu, tako da se još uvek oseti blagi strah od virusa, ali smo uprkos svemu veoma zadovoljni što smo uspeli sve da pripremimo i organizujemo. Ovo nam je prva manifetacija u selu ove godine. Ekipe su nam došle uglavnom iz Vojvodine, a imamo i dve ekipe iz Mađarske. Tu su nam gosti iz Iđoša, Subotice, Sente, kao i drugih mesta – naglasio je Zoltan Tot, predsednik Mesne zajednice Sajan.

Grad Kikinda pružio je podršku ovoj manifestaciji, a događaju su prisustvovali Ramona Tot, članica Gradskog veća za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici, Šandor Talpai, pomoćnik gradonačelnika i Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde:

-Čestitao bih članovima udruženja “Adi Endre“ iz Sajana što su uz podršku Grada Kikinde i Mesne zajednice uspeli da istraju u nameri da organizuju ovako lepu manifetaciju i po 24. put održe Severnobanatske žetelačke svečanosti. Drago mi je što na najbolji način čuvaju i neguju tradiciju svih ljudi koji žive na ovom terenu. Uz jedan sasvim dobar broj ljudi koji su došli iz okolnih mesta i drugih opština, ima i gostiju iz Mađarske koji su zajedno sa našim sugrađanima pokazali sve veštine svojih predaka na koji način se ranije kosilo žito. Uz jedno dobro druženje, uz nastavak očuvanja tradicije, ovakav dan u Sajanu, u jednoj multinacionalnoj i multikulturalnoj sredini, zaista je kvalitetan i lep. Čestitam na organizaciji i siguran sam da ćemo u narednom periodu na još jedan bolji način podržati ove svečanosti i po 25. put manifestaciju podići na još viši nivo, kako i zaslužuje – dodao je Lukač.

Manifestacija je počela svečanim otvaranjem ispred Doma kulture u Sajanu, a potom su ekipe započele nadmetanje nedaleko od sela. Nadmetali su se u brzom košenju žita, ali se ocenjivao i izgled pripremljenog tradicionalnog žetelačkog doručka.



