Osnovna škola „1. oktobar“ iz Bašaida obeležila pedeset godina postojanja

Programom koji su pripremili učenici i zaposleni u Osnovnoj školi „1. oktobar“ iz Bašaida, po prvi put je obeležen jubilej, odnosno pedeset godina postojanja škole u tom selu. Ova škola je otvorena na današnji dan, 12. maja 1973. godine. Pored priredbe, učenici su zajedno sa nastavnicima škole organizovali izložbu slika meštanina Evgenija Kneževića, kao i izložbu koja je prisutnima omogućila uvid u spise o tome kako je škola vremenom rasla i razvijala se. 

Šezdesetih godina prošlog veka, došlo se na ideju da se izgradi nova zgrada škole, iz razloga što je staru školu činilo više zgrada, kako je istakao Mirko Vlajkov, direktor Osnovne škole „1. oktobar“ iz Bašaida. Prema podacima koje je pronašao, ova zgrada je izgrađena po uzoru na norveške škole:

Obrazovanje u ovom selu traje već 200 godina u kontinuitetu. Škola danas broji 250 učenika. Mi imamo sve što je potrebno jednoj savremenoj školi, dobro smo opremljeni, ali ono što je našoj školi potrebno jesu deca. Ovaj dan proslavićemo priredbom u Domu kulture, u kojoj će učestvovati deca iz naše škole i deca iz vrtića u Bašaidu, naši predškolci.– rekao je Vlajkov.

Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde izjavila je da će se ulaganja u skladu sa prioritetima i mogućnostima nastaviti i u narednom periodu. Istakla je i da svi kao drušvo moramo da usmerimo mlade ljude u pravcu pravih i moralnih životnih i društvenih vrednosti:

Ovakvi događaji su prilika da se porazgovara sa rukovodstvom škole, kako bismo utvrdili sa kakvim problemima u radu se susreću, da se sumiraju opšti utisci dosadašnjeg rada kao i rezultati toga. U proteklih nekoliko godina u ovoj školi je urađeno dosta projekata. Od značajnijih investicija bih pomenula investiciju u domenu energetske efikasnosti. U pitanju je kompletna zamena rasvete: postavljena je nova, štedljiva led rasveta, zatim je izgrađen i novi, multifunkcionalni sportski teren u okviru škole i ono što je najbitnije jeste da smo 2021. godine udruženim sredstvima budžeta Grada i nadležnog Ministarstva obezbedili školi novi kotao, koji je ekonomičniji i sigurniji način grajanja. Povodom nemilih događaja koji su nas sve kao pojedince potresli, smatram da je ovo prilika da popričamo ne samo o ulaganjima, već i o tome šta smo uradili svi kao društvo kako bismo bili oslonac mladim ljudima na njihovom putu odrastanja i kako moramo osvestiti činjenicu da škola i sistem obrazovanja moraju da budu temelji razvoja jednog društva.– rekla je Jakšić Kiurski.

 

error: Content is protected !!