INFO GRAD KIKINDA, 9. februar

Danas je sreda, 9. februar

Hitna služba:

Urgentne ekipe za hitnu medicinsku pomoć u toku jučerašnjeg dana intervenisale su 36 puta. Na poziv pacijenata bilo je 24 intervencije, dok je pomoć u ambulanti zatražilo 12 građana. 

Epidemiološka situacija:

Prema poslednjim podacima kikindskog Zavoda za javno zdravlje u našem gradu aktivna su 1 254 slučaja koronavirusa. Kako bi se izbegle gužve, u Drugoj zdravstvenoj ambulanti, kod Tehničke škole kontrolni pregledi kovid pozitivnih pacijenata obavljaju se i u prizemlju i na spratu, radnim danima od 7 do 20 sati, dok je vikendom ambulanta u prizemlju u zelenoj zoni. Kovid ambulante u Mikronaselju i u Svetosavskoj 53 rade od 7 do 22 sata. 

Produžen rok za preregistraciju oružija i municije:

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o oružju i municiji kojim se rok za preregistraciju i zamenu oružnih listova pomera za dve godine. Rok za zamenu oružnih listova bio je 5. mart 2022. godine, a sada se pomera na 5. mart 2024. U Srbiji je ukupno osam odsto stanovništva naoružano, što je i prosek zemalja Evropske unije.

Poreska uprava:

Rok za plaćanje prve rate poreza, propisan Zakonom o porezima na imovinu, je ponedeljak, 14. februar. 

Cena tehničkog pregleda vozila:

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je na sednici Vlade Srbije doneta Odluka o određivanju cene tehničkog pregleda vozila, kojom se određuje najniža i najviša cena redovnog godišnjeg tehničkog pregleda, kao i najviša cena vanrednog i kontrolnog tehničkog pregleda.Tako, najniža cena sa PDV-om za putnička vozila za tu uslugu iznosi 3.070 dinara, a najviša 6.020 dinara.

Za motocikle, mopede i traktore cena tehničkog pregleda sa PDV-om iznosiće od 2.120 do 4.120 dinara, a za autobuse, teška teretna i priključna vozila od 6.020 do 11.920 dinara, a kada se tehnički pregled za teretna i priključna vozila vrši na poligonu, najviša cena može biti uvećana za dodatnih 2.000 dinara, navodi se u saopštenju.

Upis prvaka:

Iz Gradske uprave obaveštavaju roditelje dece rođene od 1. marta 2015. do 29. februara 2016. godine da mogu izabrati osnovnu školu u koju će upisati dete podnošenjem zahteva izabranoj školi, najkasnije do petka, 11. februara. U prvi razred školske 2022/2023. godine upisuju se deca koja do početka školske godine 1. septembra imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, ali mogu se upisati i deca ispod šest i po godina, ali nakon provere spremnosti koju vrši psiholog škole. Za sva dodatna obaveštanja, roditelji i staratelji đaka prvaka mogu se obratiti osnovnim školama, gde se i obavlja prijavljivanje za upis, svakog radnog dana od 8 do 14 sati.

Uvođenje u vojnu evidenciju:

Ministarstvo odbrane Republike Srbije poziva lica muškog pola rođena 2004. godine da ispune svoju zakonsku obavezu i uvedu se u vojnu evidenciju, najkasnije do 28. februara. Obavezi uvođenja u vojnu eviudenciju podležu i lica muškog pola starijih godišta, rođena od 1992. do 2003. godine, koja iz bilo kojih razloga nisu uvedena u evidenciju vojnih obveznika. U Kikindi se uvođenje u evidenciju može izvršiti svakog radnog dana u periodu od 9 do 13 časova, u Centru Ministarstva odbrane, u Ulici Kralja Petra I 37.

Udruženje penzionera:

Gradsko udruženje penzionera obaveštava zainteresovane članove da mogu da rezervišu ogrevno drvo za narednu zimu. Za one koji to urade do kraja februara cena će biti zagarantovana, neće se menjati, a iznos će se plaćati na deset mesečnih rata, obustavom sa penzije. Radno vreme Udruženja je ponedeljkom, sredom i petkom od 9 do 12 sati, a telefon za sve informacije je: 421 442. 

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća u 2022. godini

Vlada Srbije je opredelila ukupno 500 miliona dinara bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okićnicom u 2022. godini. Pravo učešća na javnom konkursu, koji će raspisati Ministarstvo za brigu o selu, imaće supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelj i mladi poljoprivrednik koji ispunjavaju sve propisane uslove za učešće. Prijavu na javni konkurs mogu podneti supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelj i mladi poljoprivrednik. Sredstva će dodeljivati Ministarstvo za brigu o selu, a ukupan iznos predviđen ovim programom je 500 miliona dinara. 

Narodno pozorište:

Na repertoaru Narodnog pozorišta u našem gradu u petak, 11. februara biće komedija „ordinacija“. Početak je u 20 časova. Telefon za informacije i rezervacije je: 422 638, radnim danima od 9 do 13 sati i na dan predstave od 18 do 20 časova. 

Narodna biblioteka:

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ i ove godine organizuje pripremu za polaganje završnog ispita iz srpskog jezika. Zainteresovani se mogu prijaviti lično, na Dečjem odeljenju Biblioteke, do kraja februara. Priprema je besplatna za članove Biblioteke, a broj mesta je ograničen.  

Sport:

Omladinski atletski klub „Kikinda“ vrši upis novih članova i to: za školski uzrast, deca od 7 do 11 godina, i takmičarski uzrast, od 12 godina i stariji. Treninzi se održavaju od ponedeljka do petka sa početkom u 17 sati i vikendom od 11 sati na Gradskom stadionu. Treninzi su besplatni. Telefoni za informacije: Branislav Stojanović 069/41 73 677 ili Srđan Sivčev: 066/409 836.

Vreme:

Malo do umereno oblačno sa temperaturom do 13 stepeni.

Bioprognoza: 

Kod većine hroničnih bolesnika će biometeorološke prilike izazvati uobičajene tegobe. Opreznost se savetuje osobama sa srčanim tegobama. Nemir i nesanica su mogući kao meteoropatske reakcije. Pažnja se preporučuje učesnicima u saobraćaju.

error: Content is protected !!