Gradski Info

INFO GRAD, 24. jun

Danas je petak, 24. jun

Za učenike osnovnih i srednjih škola danas je poslednji dan ove školske godine, a letnji raspust im zvanično počinje sutra i trajaće do 31. avgusta. Maturanti su se raspustili ranije i njih očekuje upis na visoke škole i fakultete. Prvi radni dan u novoj, 2022/23. školskoj godini je četvrtak, 1. septembar. Ministarstvo prosvete i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje doneli su nove školske kalendare za iduću školsku godinu, a da li će biti izmena zavisiće od epidemiološke situacije sa korona virusom. Upravo je to uticalo da ova školska godina bude produžena za tri dana u odnosu na prvobitan kalendar obrazovno-vaspitnog rada.

 

Konkurs VŠSSOV:

Upis na fakultete i više škole u Srbiji uveliko je počeo. Prijavljivanje kandidata za osnovne studije na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača trajaće još sutra, 25. juna. Prijemni ispit biće održan dva dana kasnije, a podrazumeva proveru govornih, fizičkih i muzičkih sposobnosti. Nakon toga, radiće se test opšte kulture i informisanosti.

Turistička organizacija Kikinde:

Letnja popodnevna vožnja fijakerima od 10. jula obogatiće turističku ponudu našeg grada. Svi sugrađani i gosti Kikinde imaće priliku da uživaju u polučasovnoj vožnji karucama kroz najlepše ulice. Takođe, ljubitelji konja, pre svega deca, moći će da se oprobaju u školi jahanja Konjičkog udruženja, koja će početi sa radom 1. jula, na mestu starog pogona 3, fabrike „Toza Marković“. 

Hitna služba:

Služba hitne medicinske pomoći intervenisala je prethodnog dana 29  puta. Na poziv građana, lekarska pomoć na terenu ukazana je za 17 osoba. U gradu kućne preglede imalo 13 pacijenata i  4 u selima kikindske opštine, dok je u ambulanti pregledano 12 građana. 

JP „Toplana“:

Zbog remontnih radova na magistralnom vrelovodu, do kraja juna za saobraćaj će biti zatvoren deo ulice Miloša Velikog, od ugla Miloša Ostojina i Braće Bogaroški do Njegoševe i Cara Dušana, navedeno je u saopštenju JP „Toplana“.

Struja:

Zbog planiranih radova na električnoj mreži, danas, od 9 do 10 sati, bez struje će ostati ceo Bašaid i Bikač.

Manifestacije u Mokrinu:

Dva lepa kulturna događaja očekuju nas ovog vikenda u Mokrinu, kojima se žitelji sela zahvaljuju dvojici doajena pisane reči za decu i odrasle. Danas će biti održan 37. „Memorijal Miroslav Mika Antić” na kojem učestvuju Miodrag Petrović, Žarko Novakov, glumci Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, a ceo program upotpuniće tamburaški orkestar „Ravnica“ iz Subotice. Početak manifestacije je u 21 sat na mokrinskom Varoškom trgu.

Dva dana kasnije, u nedelju, 26. juna, biće održana peta po redu manifestacija „Dan Raše Popova“. Plaketu za veliki doprinos stvaralaštvu za decu, ove godine dobiće glumac Branko Milićević, poznatiji kao Branko Kockica. Pored njega učesnici manifestacije su Tode Nikoletić, Slobodan Boda Niković, Branislav Rosić, Duško Domanojević, Bojana Stupar, Radovan Vlahović, Jovan Veljin Mokrinski, vrtić „Neven“, Hana Todorović, OŠ „Vasa Stajić“, plesna grupa „Dens & Soul,, Kud „Mokrin“, Neda Ibrajter, i Ena Gogić. Početak „Dana Raše Popova“ zakazan je za 19 časova.

Galerija „Terra“:

Dečiji rok hor OŠ “Jovan Popović” premijerno će nastupiti u subotu, 25. juna, u 18 sati, u Galeriji “Terra”. Posetioci ovog jedinstvenog događaja biće u prilici da čuju pesme domaćih rok autora, a članovi hora pozivaju sve da dođu, uživaju i plešu zajedno sa njima.

Letnji kampovi za decu:

Narodni muzej će od 28. juna do 2. jula organizovati letnji kamp u Suvači namenjen deci uzrasta od 7 do 12 godina. Broj mesta je ograničen, a zainteresovani mogu da se prijave putem broja: 064/ 919 20 11 ili na mejl [email protected]

Centar za stručno usavršavanje Kikinda organizuje letnji kamp za decu uzrasta od 8 do 12 godina, koji će biti realizovan od 4. do 8. jula. Prijavljivanje za učešće je moguće putem i-mejla [email protected]. Cena za pet dana iznosi 1.000 dinara. 

Kursna lista:

Zvanični srednji kurs danas iznosi 117,4437 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. 

Sport:

III Vidovdanski kup Kikinde za mlađe kategorije u streličarstvu, u organizaciji Streličarskog udruženja „Apolo“,  biće održan u nedelju, 26. juna, na stadionu FK „Žak“ sa početkom u 9.30 časova. Očekuje se dolazak takmičara iz cele Srbije, svih starosnih kategorija. Svečano otvaranje je planirano u 10 sati, a turnir će trajati do 16 časova. Ulaz  je slobodan. Turnir su pomogli Gradska uprava Kikinde, Streličarski savez Vojvodine i Streličarski savez Srbije. 

 Vreme:

Pretežno sunčano i veoma toplo. Jutarnja temperatura oko 17, najviša do 31 stepena.

Bioprognoza: 

Očekivana biometeorološka situacija može imati relativno povoljan uticaj na većinu hroničnih bolesnika. Osobe sa srčanim problemima mogu osetiti izvesne tegobe. Promenljivo raspoloženje i poremećaj sna su moguće meteoropatske reakcije.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!