INFO GRAD, 1. jul

Danas je petak, 1. jul

Nova cene kubika vode i kanalizacionih usluga u Kikindi za domaćinstva, obrazovne, zdravstvene ustanove, javne česme i SC “Jezero”, od 1. avgusta biće uvećana za 39,40 odsto  i umesto dosadašnjih 67, 35, iznosiće 76, 27 dinara bez PDV-a. U selima je ista cena povećana za 23 odsto i iznosi 67, 29 dinara bez PDV-a, dok cene usluga vodosnabdevanja za kategoriju ostalih korisnika na svim područjima ostaju nepromenjene. Različite cene vodosnabdevanja za Kikindu i one u selima obrazlažu se izgradnjom postrojenja za preradu pijaće vode, takozvane fabrike vode za korisnike u gradu. Po novoj korekciji cena, fudbalski klubovi plaćaće kubik vode kao domaćinstva. Podsetimo, fudbalski klubovi do sada su plaćali cenu vodosnabdevanja i kanalizacionih usluga kao ostali korisnici. Pored novih cena vodosnabdevanja i kanalizacionih usluga, odbornici lokalnog parlamenta usvojili izveštaj o konsolidovanom završnom računu budžeta za 2021. godinu, na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Kikinde.

 

 

Mala matura:

Preliminarni rezultati završnog ispita malih maturanata dostupni su na portalu Moja srednja škola, a učenici već danas mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi.  Konačni rezultati biće objavljeni nekoliko dana kasnije, 5. jula.

Lista želja moći će da se podnese, takođe putem portala www.mojasrednjaskola.gov.rs, do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna.

Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, to mogu učiniti pisaniom putem u školama 6.i 7. jula.

Najtopliji dan:

Današnji dan je natopliji od početka toplotnog talasa, a visoke temperature zadržaće se u celoj zemlji do 6. jula, rekao je naš radio meteorolog Slobodan Sovilj iz RHMZ. U Vojvodini za vikend neznatno  svežije, samo za dva do tri stepena biće niže temperature, pa će se maksimalne kretati oko 32 stepena. Prvi deo naredne nedelje donosi novi porast temperature i vrednosti oko 35 i 36 stepeni. Pravo osveženje nam sledi tek u drugoj polovini naredne sedmice praćeno pluskovima i grmljavinom, rekao je Sovilj. 

Hitna služba:

Služba hitne medicinske pomoći intervenisala je prethodnog dana 35 puta. Za ukazivanje lekarske pomoći na terenu javilo se 25 osoba za kućne preglede u gradu i  okolnim selima, dok je 10 građana zatražilo pomoć u ambulanti. 

JP „Toplana“:

Zbog izvođenja remontnih radova na zameni magistralnog vrelovoda,  do ponedeljka, 11. jula, za saobraćaj će biti zatvoren deo Njegoševe ulice, od ugla ulica Miloša Velikog i Cara Dušana, do Njegoševe i Vuka Karadžića. 

Isključenje struje:

Bez struje će danas od 8 do 10 časova, ostati ceo Mokrin, osim dela oko železničke stanice. Struje neće  biti zboga radova na električnoj mreži, navode iz Elektrodistribucije.

Letnji kamp za decu:

Centar za stručno usavršavanje Kikinda organizuje letnji kamp za decu uzrasta od 8 do 12 godina, koji će biti realizovan od 4. do 8. jula. Prijavljivanje za učešće je moguće putem imejla [email protected]. Cena za pet dana iznosi 1.000 dinara. Od 8 sati deca su na bazenu SC „Jezero“, a od 10 časova počinju likovno-ekološke radionice u CSU Kikinda. 

Dom učenika:

Učenici koji nemaju prebivalište u Kikindi, a nakon osnovne škole nastavljaju školovanje u našem gradu, mogu da se jave na Konkurs za upis u Dom učenika srednjih škola „Nikola Vojvodić“. Upisni rok je od 12. do 22. jula. Sve informacije vezane za upis mogu da se pronađu na sajtu Doma učenika ili putem telefona: 0230/436-257. 

Letnji bioskop:

U okviru letnjeg bioskopa, na Starom jezeru danas će biti prikazan domaći film „Bilo jednom u Srbiji“. Početak projekcije je u 21 sat. 

Istorijski arhiv:

Časopis Istorijskog arhiva „Attendite“ puni punoletstvo, a njegov 18. broj biće predstavljen danas u Svečanoj sali „Kurije“, s početkom u 19 sati. Pored stručnih tekstova iz arhivistike, reč je i o napisima i temama iz istoriografije. Na predstavljanju u „Kuriji“ govoriće: arhivski savetnik i kustos -istoričar Zoran Veljanović, istoričar – arhivista Srđan Sivčev, kao  i direktor Istorijskog arhiva Milan Srdić.

Sport:

Predstojećeg vikenda, Teniski klub „Kikinda“ organizovaće Otvoreno prvenstvo Kikinde do 8 godina, takozvani narandžasti nivo. Iz ovog kluba pozivaju ljubitelje tenisa da dođu i bodre igrače, u subotu, 2. jula. Početak turnira predviđen je za 10 časova, a biće održan na teniskim terenima SC „Jezero“. 
 
Turistička organizacija:

Svi građani i gosti Kikinde imaće priliku da od 10. jula uživaju u polučasovnoj vožnji fijakerima kroz najlepše ulice, nedeljom, od 18 do 20.30 minuta. Ova nova turistička ponuda biće bez zvanične naknade, što znači da je cena vožnje karucama na dobrovoljnoj osnovi.

Kursna lista:
 
Zvanični srednji kurs iznosi danas 117,3909 dinara za evro, što je najveća vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije.

Vreme:

Pred nama je pravi letnji dan. Biće sunčano i veoma toplo. Minimalna temperatura 19, najviša 37 stepeni.

Bioprognoza: 

Biometeorološke prilike uticaće nepovolјno na sve osetlјive osobe, naročito na srčane bolesnike, astmatičare i hipertoničare. Savetuje se smanjena fizička aktivnost i zaštita od UV zračenja. Očekivane meteoropatske reakcije su umor, razdražlјivost i smanjena koncentracija.

error: Content is protected !!