Počela Nedelja kineskog filma u Kulturnom centru

Kulturni centar Kikinda, u saradnji sa Institutom „Konfucije“ iz Beograda, povodom obeležavanja kineske Nove godine, od danas do petka 27. januara organizuje Festival kineskog filma. Početak projekcija je u 19 časova, ulaz je besplatan. 

Posetioci će ove sedmice u Kulturnom centru imati priliku da pogledaju neke od veoma popularnih kineskih filmova:

Repertoar je žanrovski raznolik, a u pitanju je novija kinematografija. Verujem da će filmovi biti zanimljivi i odrasloj publici i deci i da će inetersovanje biti veliko. Nadamo se nastavku saradnje sa Institutom „Konfucije“ i na nekim drugim projektima – rekao je Marko Markovljev, v. d. direktora Kulturnog centra. 

Do saradnje sa Institutom „Konfucije“, koji neguje kinesku tradiciju, kulturu i jezik, došlo je na incijativu članice Gradskog veća za kulturu i obrazovanje, Valentine Mickovski:

Na nedavno održanom sastanku sa direktorom Instituta „Konfucije“ i njegovim saradnicima razgovarali smo o načinima na koje možemo našim sugrađanima da približimo kinesku kulturu. Saradnju smo započeli projekcijama kineskih filmova, što će omogućiti našim sugrađanima da se upoznaju sa kinematografijom, kulturom, tradicijom i jezikom ove zemlje. Kao nastavak saradnje, Institut je ponudio da obezbedi besplatne časove kineskog jezika učenicima kikindskih škola, što se veoma dopalo direktorima škola i nastavnicima, a posebno deci. Od 1. septembra možemo očekivati kineski jezik kao deo vannastavnih aktivnosti, u najmanje osam škola u našem gradu -rekla je Mickovski. 

Petodnevni program počeo je večeras projekcijom filma „Nastavniče, dobar dan“, sutra će na repertoaru biti drama sa elementima komedije „Bog lekova“, u sredu animirani film „Nedža“, u četvrtak istina priča „Kompozitor“, a u petak, još jedan biografski film, „Životna priča Huang Vensiju“. 

 

error: Content is protected !!