INFO GRAD KIKINDA, 24. januar

fb-share-icon0
0
Pin Share20

Danas je utorak, 24. januar

Danas se obeležava Međunarodni dan obrazovanja, sa ciljem skretanja pažnje na to da je obrazovanje pravo svakog čoveka i da treba da bude dostupno svakom detetu. Poseban akcenat stavljen je na obrazovanje dece koja dolaze iz siromašnih područja i marginalizovanih socijalnih grupa. Podaci organizacije UNESKO iz 2021. godine pokazuju da 265 miliona dece i tinejdžera širom sveta nema pristup obrazovanju, stoga je cilj obeležavanja ovog dana usmeravanje pažnje javnosti na dostupnost obrazovanja, kao sredstva za izlazak iz siromaštva.

Policijska uprava:

Na području Policijske uprave u Кikindi, tokom proteklog vikenda dogodilo se 5 saobraćajnih nezgoda, u kojima su tri lica zadobila lake telesne povrede, a pričinjena materijalna šteta se procenjuje na oko 495.000 dinara. Po dve nezgode dogodile su se zbog neustupanja prava prvenstva prolaza i radnje vozilom, a jedna zbog nepropisnog preticanja. Zbog učinjenih saobraćajnih prekršaja, zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podneti su protiv 31 učesnika u saobraćaju i izdato je 58 prekršajnih naloga. Istovremeno, iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci isključeno 10 vozača, a od tog broja 1 lice je zadržano u trajanju do 12 časova, jer je izmerena količina alkohola u organizmu prelazila granicu od 1,20 mg/ml alkohola u krvi. Takođe, otkriveno je 16 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, 26 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila i 45 ostalih prekršaja.

Matičarska služba:

Prema podacima Matičarske službe u našem gradu, u toku proteklog vikenda u Kikindi je sklopljen jedan brak. 

Javni poziv za sportska udruženja i organizacije:

Grad Kikinda poziva sportska udruženja i organizacije da uzmu učešće na Javnom pozivu, u cilju finansijske podrške u vidu besplatnog prevoza, na ime realizacije programskih aktivnosti. Predlog mogu da podnesu sportska udruženja i organizacije u oblasti sporta u vidu zahteva. Prijava mora da sadrži kratak sažetak planiranog prevoza i predračun prevoznika. Poziv je otvoren do utroška sredstava. Više informacija možete pronaći na zvaničnoj internet prezetnaciji grada kikinda.org.rs. 

Prijavljivanje za upis prvaka u izabranu školu do 15. februara:

Roditelji dece rođene od 1. marta 2016. do 28. februara 2017. godine mogu izabrati osnovnu školu u koju će upisati dete, podnošenjem zahteva izabranoj školi, najkasnije do 15. februara. U prvi razred školske 2023/2024. godine upisuju se deca koja do početka školske godine, 1. septembra imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Deca mlađa od šest i po godina takođe imaju pravo upisa, ali nakon provere spremnosti, koju vrši psiholog škole. Za sva dodatna obaveštanja, roditelji i staratelji đaka prvaka mogu se obratiti gradskim osnovnim školama, gde se i obavlja prijavljivanje za upis, svakog radnog dana od 8 do 14 časova. 

Kulturni centar:

U okviru nedelje kineskog filma, večeras će u velikoj sali Kulturnog centra biti prikazano ostavrenje „Ja nisam bog lekova“. Početak je u 19 časova, ulaz je slobodan. 

Narodno pozorište:

Na repertoaru Narodnog pozorišta u anšem gradu večeras će biti predstava „Ljubavno pismo“. Poečtak je u 20 časova. 

Sport:

Streljački klub Kikinda upisuje nove članove, decu uzrasta od 10 do 16 godina. Škola streljaštva je besplatna, a svi zainteresovani mogu da dođu radnim danima između 18 i 21 sat u streljanu, koja se nalazi na uglu ulica Vojina Zirojevića i Ivana Jakšića, ispod bivše Medicine rada. 

Upis u školu odbojke „Ki 0230“ za mlađe devojčice, uzrasta od prvog razreda osnovne škole, je u toku. Sve detaljnije informacije mogu se dobiti na: 063/ 500 956. 

Vreme:

Oblačno sa povremenom kišom. Najviša temperatura u Kikindi biće 6 stepeni. 

Bioprognoza: 

Očekivane biometeorološke prilike će biti nešto povolјnije, ali većina hroničnih bolesnika i dalјe može osećati svoje uobičajene tegobe. Opreznost se preporučuje nervno labilnim osobama. Od meteoropatskih reakcija očekuju se reumatski bolovi i nervoza. Svim učesnicima u saobraćaju savetuje se oprez.

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!