Gerontološki centar: 33 miliona dinara za sanaciju Novog doma

Gerontološki centar u Kikindi dobio je rešenje od Kancelarije za upravljajnje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, kojim su odobrena sredstva u iznosu od 33 miliona dinara za kompletnu sanaciju zgrade Novog doma.

Direktor Gerontološkog centra Svetislav Vukmirica istakao je da su sredstva dobijena za ovaj projekat veoma značajna, kako za ovu ustanovu tako i za sam grad.

Na ovom projektu smo radili skoro godinu dana, od decembra prošle godine. Bilo je potrebno puno truda i sistematičnog rada da se dobiju sredstva. Sada sledi sprovođenje javne nabavke od strane komisije koju će činiti predstavnici Kanclarije za javna ulaganja i Gradske uprave, a radovi na sanaciji zgrade će početi naredne godine – rekao je Vukmirica.

Nakon sanacije Gerontološki centar će dobiti novu zgradu koja će ispunjavati sve kriterijume i zadvoljavati stanarde za dobijanje trajne licence. Ova ustanova trenutno radi sa privremenom licencom, a rok za dobijanje trajne dozvole je 2021. godina. Projekat koji je ododbren podrazumeva sanaciju cele zgrade Novog doma.

Dobićemo novu kotlarnicu, rekonstruisaće se postojeći lift sa garancijom od deset godina, umesto pločica koje ne ispunjavaju potrebne standarde zbog tvrdoće i klizavosti postaviće se nove podne obloge prilagođene našim koriscnicma, biće promenjena kompletna stolarija i  biće uklonjene lamperije radi ispunjavanja Zakona o protivpožarnoj zaštiti. Četvrti sprat će biti preuređen u poslovni protstor, a poslovne kancelarije će biti pretvorene u jednokrevetne apartmane koje zasad nemamo u ponudi – kaže Vukmirica.

Osim sredstava za sanaciju Novog doma, Gerontološkom centru je od strane Pokrajinske vlade odobreno 2,3 miliona dinara za izradu projektne dokumentacije za novu zgradu u Starom domu. U martu naredne godine biće spremna projektna dokumentacija, što će biti preduslov za izgradnju zgrade koja će koštati između 60 i 70 miliona dinara. Kako je direktor Vukmirica istakao, i ovaj projekat je veoma važan jer korisnici Starog doma žive u starim, dotrajalim paviljonima.

Trenutno je u Gerontološkom centru smešteno oko 160 korisnika, a izgradnjom nove zgrade u Starom domu dobiće se još 20 do 30 novih mesta.

 

 

 

 

error: Content is protected !!