INFO Servis

Počelo obeležavanje Ekološke nedelje

U susret značajnom ekološkom prazniku Danu planete zemlje, koji se obeležava 22. aprila, Sekretarijat za zaštitu životne sredine i ove godine organizuje Eko nedelju. Sedmodnevnim aktivnostima, kojima su obuhvaćene sve oblasti životne sredine i ciljne grupe od dece iz vrtića pa do najstarijih sugrađana, na aktivan način sprovodi se buđenje ekološke svesti sugrađana. 

Obeležavanje Eko nedelje započelo je danas, 16. aprila sadnjom sadnica ispred Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“, kao i edukativnim predavanjem za učenike trećeg razreda, na temu zaštite zelenila.

Svaki dan ove sedmice biće posvećen nekoj od oblasti zaštite životne sredine. Obeležavanje Eko nedelje započinjemo sa sadnjom ukrasnih i četinarskih vrsta, zajedno sa učenicima trećeg razreda. Posađeno je dvadesetak sadnica crvenolisne šljive, trešnje, čempresa, tise, srebrne smrče, jele, šarenolisnog i gorskog javora – kaže Mirosalava Krnić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Ekološke aktivnosti biće nastavljene sutra u prepodnevnim satima, kada će ispred Kulturnog centra biti održan eko maskenbal u kojem će učestvovati deca predškolskog uzrasta. Nakon toga u dovrištu Kulturnog centra biće održana ekološka radionica.

U sredu, 18. aprila Sekretarijat, kompanija FCC i Kulturni centar organizuju kviz spretnosti i znanja, za sve osnovne škole sa teritorije grada. Sa početkom u 10 časova biće održan kvalifikacioni test, a u 11.30 finalno takmičenje.

U četvrtak, 19. aprila biće održana Otvorena vrata deponije, dok će narednog dana biti organizovano merenje buke u radnoj i komunalnoj sredini. U subotu je planirana akcija uređenja Simićevog salaša, dok će poslednjeg dana manifestacije, kada se i obeležava Dan planete Zemlje biti organizovana podela flajera građanima na pijacama u centru i u Mikronaselju.

 

 

Pratite nas FB