INFO Servis

Predstavljena knjiga recepata banatske kuhinje

Danas je u Narodnom muzeju u Kikindi održana promocija Knjige recepata tradicionalne banatske hrane. Knjiga recepata urađena je u okviru projekta „Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu“, koji realizuju Zapadni Univerzitet iz Temišvara, Grad Kikinda i Narodni muzej Kikinda. 

Knjiga recepata sadrži 25 recepata tradicionalne banatske hrane koji su prikupljeni kroz tri radionice održane sa udruženjima žena sa teritorije grada Kikinda i u saradnji sa rumunskim partnerima. Cilj ove aktivnosti projekta je da se, nakon promocije, Knjiga recepata podeli zainteresovanim restoranima i drugim ugostiteljskim objektima kako bi neke od tradicionalnih jela uključili u svoju svakodnevnu ponudu, i tako promovisali i sačuvali tradicionalnu hranu kao neizostavan i važan segment nematerijalnog nasleđa.

Muzej je imao zadatak da na tri radna sastanka sa našim najstarijim sugrađankama prikupi tardicionalne recepte, i da od njih odabere najstarije i najzanimljivije. Odabrano ih je 25 za knjigu recepata tradicionalne banatske hrane, koja će služiti restoranima kao priručnik da se ta jela sačuvaju i ne izgube. Hrana je veoma bitan segment u kulturi i identitetu svakog naroda, i ona je jedan žilav element koji ne može nikad nestati – kaže Slavica Gajić, viši kustos etnolog u Narodnom muzeju u Kikindi.

Član Gradskog veća i koordinator projekta Saša Tanackov kaže da su se dosadašnje aktivnosti u okviru projekta „Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu“ dosada svodile uglavnom na terenski rad, i da je sada došlo vreme da se one pretoče u papirnu i video formu.

Uskoro ćemo imati promo filmove o Banatu i zanimljivosti ove regije, u okviru kojeg će biti deset pojedinačnih spotova i jedan objedinjen koji će obuhvatiti sve segmente. Uskoro očekujemo i da će biti izrađen trojezični kalendar, na srpskom, rumunskom i engleskom jeziku, u kojem će biti sadržane sve etno manifestacije na području srpskog i rumunskog dela Banata, sa opisom i vremenom održavanja. Ono što će biti možda najvidljivije većini ljudi, biće dodela sertifikata restoranima „Hrana iz Banata“ – rekao je Tanackov.

Opšti cilj projekta „Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu“ je osnaživanje socijalne i ekonomske kohezije u pograničnom regionu kroz zajedničku promociju lokalnog nasleđa i razvoja turizma. Projekat se finansira u okviru IPA programa Srbija-Rumunija, a njegova ukupna vrednost je 345.815,420 evra. Budžet Grada Kikinde iznosi 29.566,95 evra , a Narodnog muzeja 12.507,60 evra.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!