Arhiv Vojvodine poklonio kikindskoj Biblioteci knjige

Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, uručio je danas Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ poklon u vidu 300 knjiga, od kojih je stotinak iz izdavačke delatnosti ove novosadske ustanove kulture. Među najznačajnijim delima koje je ovom prilikom dobila Bilbioteka su sabrana dela istoričara Milorada Ekmečića, izabrana dela geografa Vasilija Krestića, kao i izabrana dela Dejana Medakovića, jednog od naših najznačajnijih istoričara umetnosti. 

Brane Marjanović, direktor kikindske Biblioteke, kaže da je za najstariju ustanovu kulture u našem gradu svaka knjiga značajna:

Najveći deo knjiga koje smo danas dobili biće na stručnom i zavičajnom odeljenju, a neke će biti i na pozajmnom, kada prođu obaveznu proceduru obrade. Izdanja Arhiva Vojvodine doprineće boljem razumevanju lokalne istoriografije. Ova saradnja nije jednostrana, jer smo i mi u mogućnosti da, sopstvenim sredstvima godišnje objavimo nekoliko naslova iz lokalne istoriografije, koji završavaju u Arhivu Vojvodine, što je naš mali doprinos ukupnom razumevanju istorijskih tokova i trendova u poslednjih stotinak godina -rekao je Marjanović. 

Arhiv Vojvodine je ustanova kulture koja svoju izdavačku delatnost razvija od 1954, u ediciji Posebna izdanja, a od 1978. godine i u ediciji Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi. Arhiv objavljuje i kataloge tematskih arhivskih izložbi dokumenata, kao i zbornike stručnih i naučnih radova sa stručnih skupova svih tipova, koje Arhiv organizuje, ali i druga izdanja u saradnji i saizdavaštvu sa ustanovama kulture, prosvete i nauke iz zemlje i inostranstva. Direktor Arhiva Vojvodine, Nebojša Kuzmanović, kaže da donacija obuhvata 300 knjiga, od kojih je stotinak iz izdavačke delatnosti ove ustanove, a veliki broj knjiga je i iz njegove lične biblioteke:  

Arhiv Vojvodine godinama sprovodi akciju doniranja knjiga ustanovama u našoj zemlji, ali i srpskim institucijama u inostranstvu, a ideja je potekla iz autentične i plemenite namere da se nešto pokloni. Arhiv godišnje objavi tridesetak knjiga, iz oblasti istorije, književnosti, geopolitike i drugih. S obzirom na to da država ulaže novac u izdavanje tih knjiga, smatrali smo da ih ne treba prodavati, nego pokloniti, kako bi one došle do građana – objašnjava Kuzmanović. 

Uručenju donacije prisustvovao je i narodni poslanik Skupštine Srbije, Milenko Jovanov, na čiju inicijativu je Arhiv Vojvodine poklonio kikindskoj Biblioteci knjige:  

Svaka saradnja u ovoj oblasti je veoma značajna i više nego dobrodošla. Drago mi je što smo brzo realizovali ovu posetu i što je kikindska Bibiloteka sada bogatija za 300 naslova, koji će sigurno naći put do čitalaca, koji će moći mnogo toga interesantnog da pročitaju i oplemene svoje znanje – rekao je Jovanov. 

error: Content is protected !!