Na Svetski dan šuma: Pošumljena parcela pored Simićevog salaša

Na potezu Derić, pored Simićevog salaša, parcela površine od jednog hektara pošumljena je sadnicama hrasta lužnjaka. Danas se obeležava i Svetski dan šuma, tako da je akcija organizovana simbolično na ovaj datum: 

Biće posađeno oko 1 500 sadnica hrasta lužnjaka, a radovi za ovu sezonu se polako privode kraju. Ove godine je pošumljeno oko 14 hektara, a u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine radili smo ii na ozelenjavanju na groblju i na postrojenju za preradu otpadnih voda -rekao je Miodrag Radovanović, diplomirani inženjer šumarstva Javnog preduzeća „Kikinda“.

U toku je izrada najvažnijeg planskog dokumenta, odnosno Osnove gazdovanja šumama za period od 2023. do 2032. godine. Nova Šumska osnova imaće 42 posto više površine u odnosu na prethodnu: 

Te nove parcele dobili smo preko gradskog programa zaštite, unapređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, u svrhu pošumljavanja. Takođe, nastavićemo da učestvujemo na svim pokrajinskim i republičkim konkursima. Apelovao bih na sve građane koji se bave poljoprivredom, da vode računa prilikom tretiranja heribicdima u blizini mladih zasada i vetrozaštitnih pojaseva, kao i da ne pale biljne ostatke, jer to može izazvati požare i napraviti nam veliku štetu na novopodignutim zasadima  – dodao je Radovanović. 

Ove godine, u saradnji sa Sekretarijatom i lokalnom samoupravom, počeće sa radom služba za održavanje gradskih vetrozaštitnih pojaseva i šuma, u kojoj će biti obezbeđeni mehanizacija i ljudstvo. Cilj je, napominje Radovanović, da se obezbedi održivo gazdovanje novopodignutih zasada, jer je u prethodnom periodu bio problem sa sušama i održavanjem. 

error: Content is protected !!