Veče za pamćenje u Narodnoj biblioteci: Promovisana knjiga “Tamburaške priče iz davnina“

U dvorištu Narodne biblioteke “Jovan Popović“ u Kikindi, promovisana je knjiga “Tamburaške priče iz davnina“, autora Zorana Kneževa, dugogodišnjeg publiciste, hroničara i književnika iz Novog Sada. Kapitalno delo, odnosno enciklopedijsko izdanje knjige o tamburašima sadrži 730 strana na kojima je prikazana 1.301 fotografija i na taj način predstavljeni su tamburaši, ne samo stare Jugoslavije, već sa čitavog prostora Panonije. Tako su u knjizi predstavljeni tamburaši iz Vojvodine, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, ali i Mađarske i Rumunije pa čak i Amerike:

-Ovo možemo da nazovemo i skupom panonske tamburaške muzike. Dobar deo knjige posvećen je tamburašima Kikinde kao i Milanu Pruniću Dumi gde je on ispričao svoj životni put i dao takoreći presek kikindske tamburaške muzike i okolnih mesta. U knjizi ima tamburaša iz Srema, ali je najviše zastupljena Bačka i Sombor, kao i lep intervju sa Zvonkom Bogdanom u kom on upoređuje tamburašku muziku nekada i muziku danas. Takođe može da se više sazna o tamburašima Janike Balaža, potom o tamburašima iz Zvonkovih pesama, a ja sam generalno veoma ponosan što sam uspeo da prikupim 1.300 fotografija jer smo se trudili da svaki tamburaš bude sa fotografijom predstavljen u knjizi kako bi znali kako je on nekada izgledao. Mi smo čuli za Miloša Velikog, za Miloša Malog, za veliki broj tamburaša, kao i veliki broj romskih tamburaša koji su svirali u kafanama u Kikindi, ali ne znamo kako su izgledali, To ćemo ovom knjigom ispraviti i zahvaljujući Dumi i ostalim kolekcionarima, oni se nalaze u ovoj knjizi – priča autor knjige, Zoran Knežev.

U programu su učestvovali tamburaši, kikindski umetnik Milan Prunić Duma, kao i Zoran Bugarski Brica, ali i drugi gosti. Pored velikog broja posetilaca, književnoj večeri pridružila se i članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje, Milena Živkov. Književno veče bila je prilika da se uz lepu muziku ukaže na značaj ove vrste muzike, koja je već duže vreme na margini našeg društva:

-Nažalost, ali i Zvonko Bogdan je potvrio da se tamburaška muzika danas i ona od ranije ne može porediti i to su potpuno dva različita sveta. Nekada se sviralo iz duše, a danas je nažalost sve komercijalizovano. Pre nekoliko meseci bio sam u jednom restoranu gde su svirali tamburaši čuvenog Mileta Nikolića, sa Radio televizije Vojvodine, mnogi su tražili pesme Balaševića, Džeja, Šabana Šaulića, ali to nije tamburaška muzika. Ljudi sviraju ono što traže gosti, a gosti opet sa druge strane sve vreme gledaju u telefone i uopšte ne slušaju muziku. Nažalost, zaista smo sada daleko od one tamburaške muzike kada je Novi Sad bio bastion i kada je na Petrovaradinskoj tvrđavi sviralo čuvenih osam tamburaša Janike Balaža istakao je Knežev.

U Kikindi je knjiga promovisana odmah nakon Novog Sada, a autor kreće na turneju tako da će se sa panonskim tamburašima i ovim kapitalnim delom upoznati stanovnici Sombora, Zrenjanina, kao i drugih vojvođanskih gradova.

error: Content is protected !!