Izložbom fotografija u “Terri“obeleženo 130 godina predškolstva u Kikindi

Predškolska ustanova “Dragoljub Udicki“ izložbom fotografija u galeriji “Terra“, obeležila je 67 godina postojanja i 130 godina predškolstva u Kikindi. Autorka izložbe je Ljubica Čoti, koja je prikupila 43 fotografije, tako da publika može da pogleda najstariju fotografiju iz 1895. godine zabavišta u trećem rejonu. Takođe, među vrlo značajnim je i fotografija mokrinskog zabavišta iz 1914. godine:

-Izložila sam i fotografiju koja nikada javno nije objavljena iz 1929. godine u Nakovu, tu je fotografija iz Iđoša iz 1936. godine, kao i sve fotografije do današnjih dana. Prikupljala sam fotografije šest meseci, imala sam veliku pomoć kolega vaspitača, potom vaspitača u penziji, profesora Dragoljuba Badrljice, kao i zaposlenih u kikindskom Muzeju i Arhivu. Tačno 1. maja obeležiće se 130 godina kako se osnovalo prvo zabavište u Velikoj Kikindi i to je bilo 1. maja 1891. godine. Raspisan je bio oglas u kom se tražila vaspitačica koja bi radila za 400 forinti, slobodan stan i ogrev. Prvo zabavište odnovano je u kući prote Đorđa Vlahovića, to je danas u ulici Miloša Velikog. Ime prve vaspitačice bilo je Mila Birimac iz Bašaida. Interesantno je da su ta prva zabavišta osnovale ženske dobrotvorne zadruge, pa smo tako imali zabavište na mađarskom i nemačkom jeziku, u poštanskoj ulici bilo je izraelsko zabavište, dok je u Domu Kralja Petra bilo privatno francusko zabavište, danas sala Sportskog društva “Partizan“. Mokrinačni su dobilio svoje prvo zabaviše 1893. godine, a stanovnici Bašaida dve godine kasnije. Imam podatak da su 1932. godine u Kikindi postojala četiri zabavišta. Uslovi su bili teški, brojne su bile grupe. Posle Drugog svetskog rata 1946. godine zabavišta su postojala u sklopu škola. Na izložbi je prikazana fotografija zabavišta koje je postojalo pored Pošte u koje je išao Slobodan Kojić, a prikazana je i fotografija iz vrtića “Naša radost“ iz 1954. godine kada ga je pohađao Milan Prunić Duma – istakla je Ljubica Čoti, autorka izložbe.

Inicijatuvu da se izložbom 130 godina postojanja predškolstva u Kikindi obeleži ovaj značajan jubilej pokrenula je vaspitačica Ljubica Čoti, dok je Predškolska ustanova podržala ovu ideju i uz pomoć CLPU “Terra“, zamisao je i ostvarena:

Kikinda je jedan od retkih gradova u Srbiji u kom postoji predškolsko vaspitanje još od pre 130 godina. Usled nepovoljne epidemijske situacije mi nismo bili u mogućnosti da ovom značajnom jubileju dodelimo okvire koje on zaslužuje, ali se nadam da smo uspeli na ovakav način ponovo da ukažemo na značaj vaspitanja i obrazovanja, a pre svega na predškolsko vaspitanje u našem vaspitno obrazovnom sistemu jer se svi temelji učenja postavljaju baš na tom najranijem uzrastu. U ime naše ustanove, zahvaljujem svima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji ove izložbe i koristim priliku da pozovem naše sugrađane da pogledaju našu izložbu – dodala je Eržebet Savanović, zamenica direktora Predškolske ustanove “Dragoljub Udicki“.

Izložbu je otvorio predsednik Skupštine Grada Kikinde, Mladen Bogdan, a pored predstavnika visokoškolske ustanove, potom vaspitača, nekadašnjih polaznika kikindskih vrtića, izložbu je pogledala i članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje, Milena Živkov:

Gradska uprava u Kikindi se maksimalno trudi da obezbedi što bolje uslove za naše najmlađe sugrađane, kao i za zaposlene u Predškolskoj ustanovi. Ova izložba je veoma interesantna jer nam omogućava da se prisetimo kako je predškolstvo izledalo 130 godina unazad, tako da mi je velika čast da u ime Gradske uprave prisustvujem ovoj izložbi – dodala je Milena Živkov.

Izložba je otvorena u galeriji “Terra“ do sedmog maja.

error: Content is protected !!