INFO GRAD KIKINDA, 2. februar

Danas je utorak, 2. februar

Hitna služba:

Urgentne ekipe za hitnu medicinsku pomoć u toku jučerašnjeg dana intervenisale su 29 puta. Na poziv pacijenata u gradu obavljeno je 13 pregleda, 4 puta je pružena pomoć u okolnim selima, dok je u ambulanti pomoć zatražilo 12 građana. 

Policijska uprava:

Prema podacima Policijske uprave Kikinda u toku jučerašnjeg dana, na teritoriji Severnobanatskog okruga, registrovane su dve saobraćajne nezgode, u Adi i Kikindi, u kojima je jedno lice lakše povređeno. 

Radosne veseti:

Juče, 1. februara u kikindskom porodilištu na svet je došla jedna beba (dečak).

Epidemiološka situacija i vakcinacija u Kikindi:

U našem gradu je od 20. januara vakcinisano više od 5.000 građana. Prijavljivanje za imunizaciju i dalje traje, preko portala eUprava ili pozivom na broj 0800 222 334. Mimo spiska mogu se vakcinisati samo satriji od 75 godina i zdravstveni radnici. Vakcinacija se obavlja u prostorijama Udruženja penzionera, od ponedeljka do petka, od 8 do 15 sati. Informacije se mogu dobiti pozivom na brojeve: 0230 410 164 ili 0230 410 230.

Za članove Udruženja „Srpski ratni veterani“ besplatno testiranje na prisustvo antitela:

Udruženje „Srpski ratni veterani“ u našem gradu obaveštava članove, koji su zainteresovani da urade testiranje na pristustvo antitela na koronavirus, da mogu radnim danima od 11 do 14 sati da se jave u kancelariji Udruženja, koja se nalazi na Trgu srpskih dobrovoljaca broj 10 kancelarija broj 1 ili putem telefona 502-011. Akcija traje do kraja februara i besplatna je za ratne veterane. 

Datumi isplate januarskih penzija:

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava korisnike o datumima isplate januarskih penzija: Penzionerima samostalnih delatnosti isplata penzija počinje danas na tekuće račune, kao i na kućne adrese i na šalterima isporučnih pošta. Poljoprivrednim i vojnim penzionerima isplata počinje 5. februara na tekuće račune, kao i na kućne adrese i na šalterima isporučnih pošta. Isplata penzije za januar mesec za penzionere iz kategorije zaposlenih počinje 9. ferbuara uplatom na tekuće račune u bankama, a narednog dana, 10. februara i na kućne adrese i na šalterima isporučnih pošta.

Završetak radova na pijaci do aprila, uskoro potpisivanje ugovora za izgradnju fabrike vode:

Kikinda će uskoro dobiti najmoderniju pijacu u Vojvodini veličine 3.300 kvadratnih metara sa 120 tezgi, kao i dodatnim objektima i upravnom zgradom. Vrednost ove investicije iznosi oko 250 miliona dinara, a radovi su počeli u julu 2018. godine. Završetak radova palniran je do 1. aprila. 

Do kraja meseca trebalo bi da bude potpisan ugovor o izgradnji fabrike vode u našem gradu. Rok za završetak radova biće 828 dana. Investicija je vredna 9 i po miliona evra, od kojih je 6 miliona evra obezbedila lokalna smaouprava preko kredita nemačke KFW banke, dok ostatak finansira Ministarstvo građevinarstva. 

Gerontološki centar:

Republički krizni štab doneo je odluku da se štićenicima u gerontološkim centrima dozvole posete, ukoliko su prošli kompletnu vakcinaciju. Korisnici kikindskog Geronotloškog centra prvu dozu primili su 13. januara, a revakcinacija ih očekuje ove sedmice, tako da im posete još uvek nisu dozvoljene. 

Upis prvaka:

Roditelji i drugi zakonski zastupnici će do 15. februara moći da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete. Na ovaj način, škole će evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u određenu školu. U prvi razred osnovne škole za školsku 2021/2022. godinu upisuju se deca koja su rođena u periodu od 1. marta 2014. godine do kraja februara 2015. godine.

Poziv punoletnim licima za uvođenje u vojnu evidenciju:

Na osnovu Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi Ministarstvo odbrane Republike Srbije poziva lica muškog pola rođena 2003. godine da ispune svoju zakonsku obavezu i uvedu se u vojnu evidenciju. Obavezi uvođenja u vojnu eviudenciju podležu i lica muškog pola starijih godišta, rođena od 1991. do 2002. godine, koja iz bilo kojih razloga nisu uvedena u evidenciju vojnih obveznika. U Kikindi se uvođenje u evidenciju može izvršiti svakog radnog dana u periodu od 9 do 15 časova, do 28. februara, u Centru Ministarstva odbrane, u Ulici Kralja Petra I 37. 

Biblioteka:

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ raspisala je i ove godine nagradni literarni konkurs „Đura Đukanov“. Nagrada se, po propozicijama, dodeljuje za najbolju zbirku priča autora mlađeg od trideset pet godina pisanu na srpskom jeziku, pod uslovom da rukopis prethodno nije bio objavljivan u celosti ili u delovima. Nagrada podrazumeva štampanje knjige džepnog formata, u tvrdom povezu i tiražu od 350 primeraka. Rok za dostavljanje rukopisa je 30. jun 2021. godine. Rukopise dostavljati isključivo u elektronskom formatu na sledeću adresu: [email protected] s naznakom „Za literarni konkurs Đura Đukanov“. Rukopisi moraju da budu potpisani punim imenom i prezimenom, te da sadrže informacije o godini rođenja, adresi stanovanja, broju telefona i i-mejl adresi.

Narodno pozorište:

Na sceni Narodnog pozorišta u Kikindi u petak, 5. ferbuara biće izvedena komedija „Ordinacija“. Početak je zakazan za 19 sati. 

Sport:

U finalu Kupa Srbije, održanom proteklog vikenda u Novom Sadu, obe seniorske ekipe Streljačke družine „Kikinda“ osvojile su zlatne medalje. Duško Petrov je osvojio najsjajnije odličje i u pojedinačnoj konkurenicji, i odbranio titulu pobednika Kupa. Žesnka seniorska ekipa u sastavu: Jelena Tomić, Stanislava Popov i Neda Sarić osvojila je zlatnu medalju u finalu Kupa Srbije u gađanju iz vazdušnog pištolja, a u istoj disciplini najbolja je bila i muška seniorska ekipa, u sastavu: Duško Petrov, Boris Mikluc i Ervin Šalgo. Stanislava Popov je u juniorskoj konkurenciji osvojila bronzanu medalju, dok je među seniorima Ervinu Šalgu je nedostajalo malo sportske sreće da dođe do medalje i zauzeo je 4. mesto. 
 
U zaostaloj utakmici 6. kola Prve lige Srbije – Vojvodina, kuglašice SU ‘’Kika 0230’’ pobedile su ekipu ‘’Doline’’ sa 7:1 i 215 čunjeva, a rezultati igračiča računali su se za Prvenstvo regionalnih saveza u kom će četiri Kikinđanke imati učešće, tako što su se plasirale na vojvođansko prvenstvo u aprilu. Tamo će nastupiti Draganov Jasmina, Komanov Nada, Santo Jelena i Šibul Snežana.

Pionirska ekipa „Ki 0230“ ostvarila je još jednu pobedu u Pionirskom prvenstvu Vojvodine, savladavši OK „Krajišnik“. Seniorska prva ekipa izgubila je utakmicu 7. kola Prve vojvođanske lige od vršačkog „Banata“, 3:1 u setovima. 

Kursna lista:

Dinar je  zadržao  približno istu vrednost prema evru kaoi juče i zvanični srednji kurs iznosi 117,5750 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije

Vreme:

Posle mestimično maglovitog jutra biće umereno do potpuno oblačno i u većini mesta toplije. Do kraja nedelje veoma toplo, ponegde temperatura i do 19 stepeni. 

Bioprognoza: 

Očekivane biometeorološke prilike mogu imati relativno nepovolјan uticaj na osobe sa varirajućim krvnim pritiskom i srčanim problemima, kao i astmatičare. Neraspoloženje i glavobolјa su moguće meteoropatske reakcije. Preporučuje se dodatna pažnja u saobraćaju. 

error: Content is protected !!