Raspisan oglas za izdavanje državne zemlje u zakup: Poljoprivrednici će se nadmetati online

Gradska uprava u Kikindi raspisala je oglas za izdavanje državnog zemljišta u zakup na teritoriji naše katastarske opštine. Tako će poljoprivrednicima biti ponuđeno 5.439 hektara državnih oranica na zakup od jedne ili 15 godina. Novina je da će ovoga puta paori biti u mogućnosti da na jednu godinu licitiraju za veoma kvalitetno zemljište koje je 2017. godine bilo namenjeno nemačkoj kompaniji “Tenis“: 

-Gradska komisija utvrdila je početnu cenu, tako da će se za njivu prve klase izdvajati 252 evra po hektaru. Cena je manja oko deset odsto za svaku nižu klasu zemljišta. Cena je nepromenjena za livade, voćnjake i vinograde, odnosno od 68 do 50 evra po hektaru. Oglas je raspisan do 3. februara. Pravo da konkurišu imaju pravna i fizička lica. Takođe je za učešće neophodno da se uplati depozit. U slučaju da je iznos niži od hiljadu dinara, učesnici ne treba da uplaćuju depozit. Više od 2.000 hektara kvalitetnog zemljišta prvobitno namenjenih kompaniji “Tenis“, takođe će biti u ponudi u jednogodišnji zakup. To je zamljište uglavnom druge i treće klase. Najviše površina nalazi se na području Mokrina i Iđoša, ali se radi o dosta lošijem zemljištu, pete, šeste i sedme klase – istakao je Ljuban Sredić, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu i mesne zajednice.

Ove godine licitacija će biti održana elektronskim putem, odnosno online po sistemu zatvorenih ponuda, ali preko telefona ili računara:

Aplikacija preko koje će se održati online licitacija nalazi se na sajtu Uprave za zamljište i može da se preuzme na srpskom ili mađarskom jeziku. Sve što je neophodno poljoprivrednicima za nesmetano nadmetanje je računar sa internet konekcijom. Pristup je vrlo jednostavan. Odlazi se na sajt Uprave za zemljište, preuzme se aplikacija na željenom jeziku, zatim se kreira nalog za šta su potrebni lični podaci kao i broj poljoprivrednog gazdinstva. Tada će biti ponuđeno da se opredelite za koju katastarsku opštinu se nadmećete i dobijete spisak javnih nadmetanja po katastarskim opštinama. Tada će biti objavljeni svi podaci o željenom zemljištu. Jednom podneta prijava ne može da se menja – dodao je Petar Žigić, član komisije za izdavanje državnog zemljišta.

U petak, 12. februara, komisija će pregledati kompletnu dokumentaciju svih ponuđača, tada će se objaviti konačna lista sa svim ponuđačima i početnim cenama, a svaki ponuđač na mejl adresu dobiće rang listu za sva nadmetanja na kojima učestvuje.  

error: Content is protected !!