INFO GRAD KIKINDA, 12. oktobar

Danas je ponedeljak, 12. oktobar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznatiji kao Miholjdan. Ovaj datum u crkvenom kalendaru nije obeležen crvenim slovom, ali prema narodnom verovanju na ovaj dan ne treba obavljati kućne poslove, usisavati, spremati i slično. Ovo verovanje se uvrežilo u narodu zbog toga što treba prvo završiti sve poslove napolju koji ne mogu da čekaju zimu i hladnoću. 

 

Hitna služba:

Urgentne ekipe za hitnu medicinsku pomoć juče su intervenisale 37 puta. Na poziv pacijenata bila su 23 pregleda, dok je pomoć u ambulanti potražilo 14 građana.

Policijska uprava Kikinda:

Na teritoriji Severnobanatskog okruga, u toku proteklog vikenda, registrovano je pet saobraćajnih nezgoda na području Kikinde u kojima su dva lica zadobila teške telesne povrede, dok su četiri lica lakše povređena.

Isključenje struje:

Zbog planiranih radova na električnoj mreži danas, od 9 do 13:30 sati bez struje će ostati polovina Banatskog Velikog Sela, od centra prema Nakovu. U utorak, 13. oktobra od 10 do 11 sati bez struje će biti potrošači u Ulici Nikole Francuskog u Iđošu, od Milivoja Omorca ka Svetosavskoj, do sokačeta, a od 13 do 14 sati u Ulici Milivoja Omorca, od Nikole Francuskog do Đure Jakšića. 

Rok za podnošenje zahteva poljoprivrednih proizvođača za subvencije do 15. oktobra:

Gradska uprava obaveštava sve poljoprivredne proizvođače sa teritorije našeg grada da je rok za podnošenje zahteva za subvencionisanje mera u okviru Programa podrške sprovođenja poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja do 15. oktobra. Prvobitni rok za podnošenje zahteva bio je 1. decembar, ali, zbog posledica koje je pretrpeo gradski budžet zbog epidemije, on mora biti revidiran. Prijem zahteva u okviru mera Kreditna podrška i Refundacija za troškove neškodljivog uklanjanja uginulih životinja biće nastavljen do 1. decembra. 

Izmenjen režim rada Dečjeg i Školskog dispanzera:

Dečji i Školski dispanzer ponovo su podeljeni na dve zone: crvenu, koja će primati pacijente sa povišenom temperaturom, i zelenu zonu, dok se kovid ambulanta u Mikronaselju privremeno zatvara. 

Javni poziv za dodelu gradskih priznanja:

Komisija za dodelu Nagrade grada Kikinde i gradskih priznanja raspisuje Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu Nagrade grada Kikinde i gradskih priznanja za značajna ostvarenja u oblasti kulture, obrazovanja, zdravstva, privrede i preduzetništva, sporta, humanosti i dobrotvornog rada, za 2020. godinu. Predlozi za nagrađivanje sa dokumentacijom dostavljaju se Gradskoj upravi grada Кikinde, najkasnije do 31. oktobra, na adresu: Gradska uprava Kikinda, Kancelarija broj 80, Trg srpskih dobrovoljaca 12, 23 300 Kikinda, sa naznakom: Za nagrade grada Kikinde. Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: 0230/410 – 113. 

Izađi mi na teglu:

Ekipa Udruženja žena „Jedinstvo“ iz Ruskog Sela osvojila je prvo mesto na državnom finalu takmičenja „Izađi mi na teglu“, održanom u subotu u Beogradu. Prema oceni stručnog žirija, Ruskoselke su skuvale najbolji ajvar u konkurenciji 16 ekipa iz gradova širom Srbije. 

Besplatan kurs jezika za srednjoškolce:

Kikindska Kancelarija za mlade organizuje kurseve nemačkog i engleskog jezika, besplatne za sve zainteresovane srednjoškolce. Kurs će trajati tri meseca, a časove će u Kulturnom centru držati stručni profesori. Engleski će se pohađati utorkom i četvrtkom od 19 sati, a nemački u istom terminu sredom i petkom. Prijavljivanje traje do 15. oktobra, a broj polaznika je ograničen zbog epidemiološke situacije. Zainteresovani mogu da se prijave slanjem poruke Fejsbuk stranici KZM ili na mejl [email protected]. U poruci je potrebno napisati podatke: ime, prezime, škola, razred. 

Narodno pozorište:

Prva repriza predstave „Kovači“ biće izvedena na sceni Narodnog pozorišta u utorak, 13. oktobra, sa početkom u 20 sati. Broj gledalaca ograničen je na 100. 

Narodna biblioteka:

Svi đaci prvaci na teritoriji našeg grada imaju pravo na besplatnu članarinu u Biblioteci „Jovan Popović“, do 1. juna 2021. godine. Potrebno je da u pratnji jednog roditelja dođu na Dečje odeljenje Gradske biblioteke ili u mesnu biblioteku u svom selu i ostvare ovo pravo. 

Održan 18. Strongmen Evro kup u Kozarcima:

Na 18. Strogmen Evro kupu, održanom proteklog vikenda u Novim Kozarcima, Slovenac Matijaž Belšak ponovo je osvojio titulu najjačeg čoveka. Drugo mesto pripalo je predstavniku Bosne i Hercegovine, Damiru Stroilu, dok se bronzom okitio predstavnik Srbije, ujedno i organizator takmičenja Dragan Bogojević iz Novih Kozaraca.

Sport:

Takmičar Streljačke družine „Kikinda“, petnaestogodišnji Dimitrije Stefanović, postao je šampion Srbije u konkurenciji pionira, u gađanju serijskom vazdunom puškom. On je na Državnom prvenstvu održanom proteklog vikenda u Beogradu osvojio zlatnu medalju. 

U okviru drugog kola Arkus Superlige Srbije rukometaši „Kikinde Grindeks“ poraženi su u hali SC „Jezero“ od leskovačke „Dubočice“, rezultatom 27:25.

U 10. kolu Vojvođanske lige Istok „Kikinda 1909“ je na Gradskom stadionu savladala „Jeidnstvo“ iz Vlajkovca rezultatom 2:1, dok je ŽAK u Starčevu izgubio od „Borca“ 3:0. U Srpskoj ligi Vojvodina, velikoselska „Kozara“ izgubila je u Rumi od „Prvog maja 1:0, a poražena je i „Sloboda“, koju je u Kozarcima savladao „Borac“ iz Sakula 4:1. 

Škola odbojke ,,KI 0230″ aktivno vrši upis novih članica, devojčica predškolskog i školskog uzrasta. Sve detaljnije informacije možete dobiti pozivom na broj: 063/500 956.

Vreme:

Umereno oblačno sa povremenom kišom. Danas maksimalno 15 stepeni.

Bioprognoza:

Biometeorološke prilike uticaće nepovolјno na hronično obolele, a najizraženije tegobe mogu osetiti cerebrovaskularni bolesnici i astmatičari. Meteoropate mogu osetiti nervozu, glavobolјu i bolove u kostima i mišićima. Preporučuje se adekvatno odevanje. Učesnicima u saobraćaju se savetuje povećan oprez.
error: Content is protected !!