Istorijski dan za Kikindu: “Plaketa časti“ Saveta Evrope zvanično dodeljena našem gradu

U svečanoj sali Gradske kuće održana je svečana ceremonija dodele “Plakete časti“ koju je Kikinda dobila od Parlamenta skupštine Saveta Evrope. Tokom učeničke sednice Skupštine grada Kikinde, uključio se Stefan Šenah, parlamentarac koji se video pozivom obratio u ime Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i na taj način zvanično uručio gradonačelniku Kikinde, Nikoli Lukaču, nagradu “Plaketa časti“:

Nažalost, danas nisam u Kikindi već se obraćam putem video linka, ali se nadam da ću uskoro doći i da ćemo se videti i pričati onako kako dolikuje. Dragi učenici, dame i gospodo, dragi gradonačelniče, drago mi je što virtuelno prisustvujem i oduševljen sam što vidim Sednicu parlamentarne skupštine. Tradicija nagrade je velika i to je za jednu opštinu veoma značajna nagrada. Cenim evropsku posvećenost u vašem gradu, cenim vaš trud koji ulažete kao i poštovanje razlikovanja nacionalnosti koja se vidi u Kikindi što je takođe veoma lepo – rekao je Šenah.

To je treća po redu nagrada, koja predstavlja dobar podsticaj za dobijanje najvišeg priznanja, odnosno Evropske nagrade. Kikinda je jedini grad u Srbiji koji je nosilac pomenutog priznanja, što ga čini posebnim u domenu poštovanja međuljudskih odnosa, poštovanja tradicije i jačanja saradnje sa bratskim gradovima:

-Drago mi je što smo danas učestvovali u jednom od najvažnijih događaja za naš grad. Kikinda danas postaje jedini gradu u Srbiji koji je dobio ovo priznanje. Savet Evrope koji je dodeljuje prepoznao je izuzetne napore koje ulažemo u ostvarenje evropskih vrednosti, multikulturalizma, solidarnosti, internacionalne saradnje i rada na bratimljenju gradova. Plaketa časti predstavlja ono najvrednije što Evropa ima tako da sa pravom možemo da kažemo da je ovo istorijski dan za naš grad i sve naše građane. Nagrada koja je dodeljena Kikindi je kruna dugog rada svih onih kojima je stalo do naše sredine, mislim na sve naše sugrađane, vredne radnike i poštene domaćine koji naš grad čine onakvim kakvim ga danas vidi i Evropa. Kikinda već sada postaje prepoznatljiv grad kulture koji se kroz dva i po veka svog postojanja kontiunirano razvija i postaje ono što je danas. Čestitam svim građanima Kikinde dobijanje Plakete časti jer je to nagrada koja pripada svima nama i kojom svi zajedno možemo da se ponosimo. Vodeći se politikom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, bliži smo Evropskoj uniji više nego ikada – istakao je gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač.

Plaketa časti ustanovljena je 1955. godine i predstavlja pretposlednji stepenik za dobijanje najvišeg priznanja Saveta Evrope, što i jeste cilj Gradske uprave u narednom periodu – istaknuto je na svečanoj ceremoniji.   

   

error: Content is protected !!