Trbina „Biljna ishrana – trend ili izbor budućnosti“ u sredu u Biblioteci

Institut za medicinska istraživanja iz Beograda, UG „Zdravlje na dlanu“ iz Kikinde i novosadsko udruženje „Ritam zdravlja“, u sredu, 14. avgusta u dvorištu Narodne biblioteke „Jovan Popović“ organizuju tribinu o vegetarijanskoj ishrani. Predavači će biti dr Jelena Milešević, dr Tatjana Jezdimirović i dr Goran Abraham. Početak je u 18 sati. 

 

Tribina pod nazivom „Biljna ishrana – trend ili izbor budućnosti“ okupiće stručnjake iz oblasti zdravlja, sporta i ishrane, koji će razmeniti mišeljenja i izneti činjenice i paralele vezane za različite ishrane, posebno za vegetarijansku. Dr Jelena Milešević, koja se u Centru izuzetne vrednosti bavi istraživanjem različitih aspekata ishrane, navodi da je u toku velika nacionalna studija, koju ovaj Institut sprovodi. U pitanju je istraživanje o navikama u ishrani stanovnika Srbije, na preko 3.000 pripadnika odrasle i 300 ispitanika dečje populacije, a radi se i na istraživanju ishrane trudnica i vegetarijanaca. Studija je podržana od strane Evropske agencije za bezbednost hrane, i prvi put se sprovodi u našoj zemlji: 

Značaj ove studije je izuzetan, jer će rezultati omogućiti sagledavanje kvaliteta ishrane stanovništva,  edukaciju o zdravom načinu ishrane i ukazati na rizike od razvoja različitih oboljenja. Istraživanje se sprovodi i u Kikindi već nekoliko meseci, a ovom prilikom bih zahvalila direktoru Vitomiru Radaku i psihologu Nadi Zorić, što su otvorili vrata škole za ovu studiju, i omogućili nam da, u saradnji sa roditeljima, uradimo istraživanje ishrane dece školskog uzrasta – kaže dr Milešević. 

Predavači će na tribini ukazati na bitnost određenih nutrijenata koji su u nedostatku kod biljne ishrane, i na koji način ih pravilno nadoknaditi. Biće reči i o različlitim oblicima vegetarijanstva, a biće iznete i činejnice vezane za vegetarijasnku ishranu kod sportista i rekreativaca. Posetioci tribine će biti u prilici da besplatno procene svoju telesnu kompoziciju uz pomoć specijalizovane vage i odrede svoj fitnes status. Zainteresovani će takođe moći od stručnjaka da dobiju i savete i preporuke vezane za balansiranu ishranu, vežbanje i zdraviji način života. 

Cilj tribine je da građane i stručnu javnost informiše o preporukama vezanim za biljnu ishranu u budućnosti, njenim benefitima i nedostacima. Svi su dobrodošli, a organizatori poseban poziv upućuju onima čija je ishrana vegetarijanska, da dođu i priključe se studiji. 

 

 

error: Content is protected !!