Ministar Branislav Nedimović posetio Nakovo

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislav Nedimović, posetio je danas Nakovo, gde se sastao sa poljoprivrednicima iz ovog sela i predstavnicima gradske vlasti. 

Ministar Nedimović je prilikom današnje posete Nakovu najavio digitalizaciju u stočarstvu:

Farma porodice Latinović je dobar primer gde ćemo ići sa digitalizacijom. U pitanju je nabavka robota za mužu krava, gde će sve biti potpuno modernizovano, na način na koji se radi na savremenim farmama u svetu. Ministarstvo će pomoći povraćajem od 60 posto novca, i to je pokazatelj da idemo napred u ovom sektoru – rekao je ministar Nedimović. 

Olivera Latinović iz Nakova se uzgojem krava bavi dugi niz godina, a njena farma goveda trenutno ima 160 grla. Na ovoj farmi porizvede se oko 1.500 litara mleka dnevno, a otkuplje ga firma „Imlek“.

Drago nam je što smo danas imali priliku da razgovaramo sa ministrom, i iznesemo mu svoje probleme. Moram da priznam da smo mi kao poljoprivredni proizvođači malo neobavešteni, jer zbog posla nemamo vremena. Ministarstvo je sada upoznato sa problemima na terenu, koji će uz dobru saradnju biti rešeni – rekla je Latinović. 

Naša sagovornica kaže da je najavljena digitalizacija dobra, ali veoma skupa investicija: 

Sve je manje radne snage, fizički je naporno ovo što radimo i to što smo ceo dan mobilni, a moramo da pratimo kvalitet. U Evropi je to aktuelno već više od 10 godina. Vrednost te investicije je između 120 i 150 hiljada evra, a pomoć od 60 posto je poprilično velika. Država nas je prepoznala kao proizvođače u koje treba uložiti, kako bismo opstali u prozivodnji. 

Gradonačelnik Pavle Markov istakao je da današnja poseta ministra i sastanak sa poljoprivrednicima dokazuje brigu države i dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, uvažavajući važnost poljoprivrede za naš grad i Severnobanatski okrug:

Razgovor sa ministrom i poljoprivrednim porizođačima na današnjem sastanku bio je veoma sadržajan i koristan. Želim da istaknem dobru saradnju sa našim poljoprivrednicima, a mislim da smo kao lokalna samouprava dokazali da nam je poljoprivreda jedna od najvažnijih oblasti, u kojoj smo dosta napredovali. Pomenuo bih i zakup poljoprivrednog zemljišta, koji Gradska uprava sprovodi na veoma visokom nivou – rekao je Markov.

error: Content is protected !!