Održana sednica Okružnog štaba za vanredne situacije

Na trećoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Severnobanatskog upravnog okruga razgovarano je o: sprovedenim preventivnim merama zaštite strnih useva od požara i spaljivanja biljnih ostataka, kao i smeća na otvorenom prostoru; stanju i problemima funkcionisanja službe osmatranja i obaveštavanja sa posebnim osvrtom na rad operativnog centra za obaveštavanje u Kikindi; dostignutom stepenu popunjenosti, opremljenosti i obučenosti specijalizovanih jedinica civilne zaštite i stanju sistema za javno uzbunjivanje, spremnosti organizacija Crvenog krsta za izvršavanje zadataka zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, funkcionisanju i stepenu ostvarene saradnje Okružnog i opštinskih štabova za vanredne situacije.

Najveći akcenat je stavljen na preduzimanje svih raspoloživih mera kako bi se vlasnici imanja, odnosno poljoprivrednog zamljišta sprečili da isto raščišćavaju putem paljenja i time neposredno ugrožavaju živote i imovinu drugih ljudi. U tom cilju, odlučeno je da se, od strane načelnika Okruga inicira održavanje sednice Saveta Upravnog okruga, kojoj bi prisustvovao i Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, kako bi se o navedenim temama razgovaralo. Preporuka članova Okružnog štaba je da Republički štab za vanredne situacije donese naredbu kojom bi se utvrdila obaveza probe ispravnosti sirena za javno uzbunjivanje kvartalno ili na svakih mesec dana.

Takođe, navedeno je da se u toku ove godine planira popunjavanje vatrogasnih jedinica sa šest novih članova, kao i da Odeljenje za vanredne situacije planira da u sledećoj raspodeli vatrogasnih vozila koja se, prema navodima, očekuje u aprilu 2019. godine, bude uključeno u istu.

error: Content is protected !!